Росія не хоче розмовляти про продовження транзиту газу через Україну після 2024 року, – Вітренко

Глава "Нафтогазу" Юрій Вітренко повідомив, що російська сторона не хоче починати перемовини з Україною щодо нового контракту про транзит газу після 2024 року

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Росія не хоче розмовляти про продовження…
Скріншот

За його словами, з боку Москви немає навіть натяку на проведення перемовин про продовження транзиту газу через Україну до Європи.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на Reuters.

"Немає нічого, навіть натяку, офіційних або неофіційних переговорів", – сказав Вітренко.

Глава "Нафтогазу" наголосив, що Україна проводить перемовини щодо продовження транзиту газу після 2024 року з США та Німеччиною. Втім, Росія не хоче починати переговори на цю тему.

Вітренко зауважив, якщо контракт на транзит газу через Україну не буде продовжений, то використання обох газопроводів "Північний потік", які йдуть безпосередньо до Німеччини, посилить контроль Росії над постачанням блакитного палива в Європу. За його словами, це зробить ЄС більш вразливим для політично мотивованих перебоїв у постачання і цінових стрибків.

Раніше Вітренко вже зазначав, що після початку роботи "Північного потоку-2" Росія зможе припинити транзит газу через Україну. За його словами, внаслідок цього країни Євросоюзу будуть критично залежними від постачання газу з Росії.

Нагадаємо, 10 вересня російський "Газпром" оголосив про завершення будівництва газопроводу "Північний потік-2". 

13 вересня стало відомо, що німецький регулятор отримав всі необхідні документи для початку процесу сертифікації "Північного потоку-2". Federal Network Agency (Bundesnetzagentur) (BNA) розпочало процес сертифікації російського газопроводу "Північний потік-2", який може зайняти до чотирьох місяців. У процесі сертифікації, зокрема, буде брати участь польська нафтогазова компанія PGNiG.

1 жовтня у Кремлі не виключили, що терміни запуску "Північного потоку-2" будуть відкладені через зміну влади в Німеччині.

4 жовтня "Нафтогаз України" та близько 30 постачальних компаній створили балансувальну групу для сталого газопостачання населенню.

14 жовтня американські ЗМІ повідомили, що президент США Джо Байден не має наміру запроваджувати санкції проти російського газопроводу "Північний потік-2".

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme