Росія офіційно виходить з Мінських угод

Росія заявила, що Мінські угоди втратили свою актуальність

Журналіст стрічки новин

Речник президента РФ Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що Кремль більше не зацікавлений у Мінських угодах.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на росЗМІ.

За його словами, наразі Росія цікавиться темою гарантій безпеки. 

Журналісти попросили речника прокоментувати заяву постійного представника Росії при ООН Василя Небензі про те, що Мінські угоди не є "мертвими" і Україна, як і раніше, повинна їх виконувати.

"Тут я утримаюся від будь-яких коментарів", – заявив Пєсков.

Нагадаємо, 7 лютого Ентоні Блінкен заявив, що Україна може бути готовою до надання особливого статусу для Донбасу, якщо буде погоджено необхідну послідовність реалізації Мінських угод.

Крім того, посольство США в Україні нагадало, що у тексті Мінських угод немає жодного слова про надання автономії окремим районам Донецької та Луганської областей.

Раніше президент України Володимир Зеленський заявив, що незадоволений Мінськими угодами. За його словами, найбільший недолік цього документа в тому, що всі його пункти можна читати, тлумачити й розуміти по-різному. А це надає Росії додаткову можливість уникнути відповідальності.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що ніхто не нав'язує Україні виконання Мінських угод на російських умовах. За його словами, міжнародні партнери не чинять тиску на Україну щодо виконання Мінських угод, попри попередні спроби примусити Київ до цього.

21 лютого президент Російської Федерації Володимир Путін офіційно визнав "Л-ДНР". З ватажками цих незаконних формувань було підписано також так званий "договір про дружбу". Він передбачає спільну охорону "кордонів" так званих "ДНР" і "ЛНР". Своїми діями Росія фактично знищила Мінські угоди. 

Крім того, Путін наказав забезпечити в "Л-ДНР" мир російськими військами. Йдеться про те, що РФ легалізує свої війська на території "Л-ДНР" навіть до підписання договорів про співробітництво із цими "країнами".

Водночас президент України Володимир Зеленський відреагував на визнання Путіним "Л-ДНР" та заявив, що розцінює такі дії як порушення суверенітету та територіальної цілісності України. 

Пізніше у мережі показали, як колони російської техніки заходять на окупований Донбас. Військовий журналіст Андрій Цаплієнко повідомив, що російська армія вперше за вісім років відкрито заходить на суверенну українську територію.

Повідомлялося також, що Рада безпеки ООН зібралась на екстрене засідання у зв'язку з визнанням так званих "Донецької та Луганської народних республік".

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme