Росія стягнула до кордонів України понад 94 тисячі військових, – Міноборони

Росія продовжує накопичувати війська поблизу українських кордонів, існує вірогідність військової ескалації

Редактор стрічки новин
Росія стягнула до кордонів України понад…
Скріншот

Росія накопичила понад 94 тисячі військових поблизу кордонів України та на окупованих територіях. 

Про це заявив міністр оборони України Олексій Резніков під час свого виступу у Верховній Раді в рамках години запитань до уряду, передає Depo.ua.

За його словами, Росія упродовж року застосовує тактику своєрідних "хвиль".

"Відбулася концентрація військ неподалік наших кордонів, потім особовий склад відводився у місця постійної дислокації, а техніка залишалася. Це дозволяє противнику скоротити час на розгортання", – сказав міністр.

Резніков поінформував, що у квітні та вересні цього року Росія стягувала до наших кордонів понад 50 батальойонно-тактичних груп.

"Зараз навколо України та в тимчасово окупованому Криму у постійній готовності перебуває 41 батальйонно-тактична група, з яких 33 – на постійній основі, 8 – додатково перекинуті до Криму. Сумарна кількість військ на території РФ, а також на тимчасово окупованих територіях, які можуть бути задіяні для ескалації, сьогодні оцінюється у 94,3 тисячі осіб", – сказав очільник українського оборонного відомства.

Міністр також повідомив, що на Росії зараз стартував зимовий навчальний період.

"Противник уже розпочав навчання поблизу України – активізував свою розвідку, перевіряє зв'язок та здійснює заходи з маскування. Протягом минулого тижня відбулося посилення танками та бронетехнікою угруповань у Брянській та Смоленській областях. У разі проходження двох великих десантних кораблів Балтійського флоту з Середземного до Чорного моря їх загальна кількість в регіоні збільшиться до 9. Разом з катерами це дозволить противнику перекидати до трьох тисяч військовослужбовців і до 250 одиниць бойової броньованої техніки. Це свідчить про збереження рівня напруженості в азово-чорноморському регіоні", – сказав Резніков.

Він додав, що українська розвідка спостерігає за цими маневрами. І наші військові зміцнюють позиції за найбільш небезпечними напрямками.

За словами міністра, розвідка розглядає усі сценарії, включно з найгіршими.

"Вірогідність ескалації існує, і найбільш вірогідним часом досягнення готовності до ескалації буде кінець січня", – сказав голова Міноборони, наголосивши, що ескалація є можливим варіантом, але це не означає, що вона обов'язково відбудеться.

Нагадаємо, 1 грудня стало відомо, що Росія проводить чергові військові навчання поблизу українського кордону. На полігони півдня Росії в рамках нібито підготовки до зимових військових навчань перекинули понад 10 тисяч військових з Південного військового округу російської армії.

Читайте також: Ціна агресії: Скільки заплатить Росія за путінські війська на кордоні України

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme