Росія у рамках своїх “гарантій безпеки” вимагає вивести війська НАТО з Болгарії та Румунії

Росія вимагає виведення сил НАТО з Болгарії та Румунії

Редактор стрічки новин
Росія у рамках своїх “гарантій безпеки”…
Фото: NATO/Facebook

У МЗС  Росії заявили, що російські пропозиції щодо "гарантій безпеки" мають на увазі також виведення сил НАТО з Болгарії та Румунії.

Таке роз'яснення у МЗС Росії дали у відповідь на запитання, що означає для Болгарії і Румунії вимога РФ, що НАТО повинно повернутися "до конфігурації 1997 року", передає Depo.ua з посиланням на "РИА-Новости".

"Йдеться про виведення іноземних сил, техніки і озброєнь та інші кроки з метою повернення до конфігурації станом на 1997 року на території країн, які не були членами НАТО на зазначену дату. До таких належать і Болгарія, і Румунія", - йдеться в письмових відповідях МЗС РФ на запитання, що надійшли до щорічної прес-конференції Сергія Лаврова.

Нагадаємо, 9 січня у Женеві (Швейцарія) відбувся перший раунд переговорів США і Росії щодо "гарантій безпеки". На 10 січня заплановано двосторонній діалог щодо стратегічної стабільності.  12 січня відбулося засідання Ради НАТО – Росія, а 13 січня – обговорення в ОБСЄ.

Державний секретар Ентоні Блінкен виключив можливість поступок у питанні територіальної цілісності України на переговорах із Росією. Він наголосив, що переговори ведуться не для того, аби піти на поступки перед загрозою вторгнення Росії в Україну через вісім років після того, як вона окупувала Крим.

10 січня, відбулася друга серія переговорів. Проходили перемовини за зачиненими дверима, тривалість їх склала майже вісім годин.

Голова російської делегації – заступник міністра закордонних справ РФ Сергій Рябков – заявив, що Росія фактично поставила перед Заходом ультиматум – НАТО має відмовитись від "матеріального освоєння" (озброєння) цілої низки країн. Йдеться про держави, які увійшли до складу Альянсу після 1997 року (за останні 25 років) – фактично, про всі постсоціалістичні країни. Втім, сам Рябков, коментуючи шанси втілення таких вимог РФ у реальність, зазначив, що це – малоймовірно.

Читайте також: Відповідь НАТО: Чому тепер Росії доведеться діяти, і чим це загрожує Україні

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme