Росія вже готує резолюцію в ПАРЄ через закон про корінні народи України

Росія ініціює в Парламентській асамблеї Ради Європи резолюцію "про порушення прав нацменшин в Україні"

Редактор стрічки новин
Росія вже готує резолюцію в ПАРЄ через з…
Фото: ЕРА

Про це повідомив народний депутат України від "Європейської Солідарності", член української делегації в ПАРЄ Олексій Гончаренко на своїй сторінці у Facebook, передає Depo.ua.

Російський представник у ПАРЄ Петро Толстой заявив, що це було зроблено через закон про корінні народи, який вчора ухвалила Верховна Рада.

"Толстой стверджує, що моушен про підготовку проекту резолюції вже підписав представники Сербії, Вірменії, Угорщини та Молдови. На Росії дуже обурені цим законом і хочуть, щоб в корінні народи України внесли росіян. А Толстой назвав цей закон – сегрегацією", – зазначив Гончаренко.

Нардеп наголосив, що питання корінних народів є внутрішніми справами України. У цьому законі жодним чином не йдеться про росіян, які живуть в Україні. 

"Хочу відразу відповісти всім росіянам, яких вчергове обурюють внутрішні справи України, і які їх не стосуються. Закон відносить до корінних народів України кримських татар, караїмів і кримчаків. Ці народи сформувалися на території нашої країни, мають свою мову, культуру і традиції, але не мають своєї держави. Саме тому потрібен був закон, який закріплює їхній статус в Україні. Водночас цей закон не стосується нацменшин, права яких захищає наша Конституція. Росія у своїй звичній манері маніпулює і перекручує факти, аби знову голосно заявити "про утиски росіян" в Україні. І паралельно з цим садить за ґрати кримських татар в анексованому Криму", – зазначив Гончаренко.

Він наголосив, що цей закон допоможе захистити корінні народи України і наблизить повернення Криму.

"І ми будемо боротися проти всіх цих маніпуляцій Росії в ПАРЄ", – підсумував Гончаренко.

Гончаренко про резолюцію Росії у ПАРЄ щодо корінних народів

Нагадаємо, 1 липня Верховна Рада ухвалила проект закону №5506 про корінні народи України.  Документ визнає корінними народами кримських татар, караїмів і кримчаків. Російські політики уже заявляють, що вимагатимуть реакції від Ради Європи, бо до переліку корінних народів України не внесли росіян.

Як відомо, корінними народами є етнічні спільноти, які проживають у багатоетнічних суспільствах незалежних країн і є нащадками тих, хто населяв країну або географічну область, з давніх-давен, але при цьому і не мають власної держави. Натомість росіяни є нацменшиною, права яких в Україні теж захищені Конституцією.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme