Рожеві сирники, мафіни і без напою на обід: Чим годуватимуть дітей у садках

Відповідно до наказу Міністерства охорони здоров'я дітей віком від 1 до 6-7 років в закладах освіти та інших організованих дитячих колективах взимку годуватимуть фруктами, різноманітними першими та другими стравами, а от чай чи компот буде не завжди

Ірина Макодзеба
Редактор стрічки новин
Рожеві сирники, мафіни і без напою на об…
Фото: Святошинська РДА

МОЗ затвердило зимове меню для дітей до семи років, розписавши його детально по днях на чотири тижні. 

Проте чомусь отримати напій діти зможуть не завжди, передає Depo.ua з посиланням на додаток МОЗ.

Отже, на сніданок у садочках протягом місяця в різних варіаціях даватимуть моркву тушковану з чорносливом або в сметані, суфле з вареного м'яса курки та рису, овочеве рагу, гарбуз припущений чи запечений з яблуками, зрази з кисломолочного сиру з курагою, суфле яєчне. Також суп молочний з макаронами, гуляш з курки, плов з родзинками, макарони, гратен "Зебра" (запіканка сирна з какао), яблука, банани, апельсини. Запити спожиту їжу діти зможуть апельсиновим соком, компотом з родзинок, чаєм чи киселем з какао. Один раз на місяць, в останній тиждень, малечі даватимуть ліниві вареники.

Один день на місяць буде перловим: на сніданок – перлова каша, а на обід – перловий суп.

На обід діток годуватимуть супом із цвітною капустою зі сметано або гречаним, борщем, супом-пюре з квасолі. Інколи в меню буде рибна паличка з яйцем, біфштекс зі свинини та яловичини, нагетси з курки, зрази. Також в меню є каша гречана, кукурудзяна, картопля тушкована, куліш пшоняний з фрикаделькою, курка по-італійськи, болоньєзе, макарони з овочами, мафіни з овочами та твердим сиром. Салати даватимуть із зеленого горошку та цибулі, вареного буряка, капусти. Знову фрукти – банани, мандарини. Раз на місяць готуватимуть ліниві голубці.

А от напої – компот зі свіжих фруктів (яблук) чи трав'яний чай – в обід будуть нечасто. Перший тиждень місяця – два дні значаться без напою, другий тиждень – три дні, а третій і четвертий тижні – по четвергах обіди будуть "сухими".

Набагато краща ситуація з напоями під час вечері – лише два дні на місяць не буде соку, какао, киселю, кефіру чи кип'яченого молока, які даватимуть в інші дні.

Увечері дітей годуватимуть капустою чи буряком тушкованими, кашею вівсяною з гарбузом, салатом з моркви та часнику, зразами рисовими, салатом з червоної капусти. Будуть і котлети – рублена з м'яса курки або морквяна, тюфтелька з курки з овочами, биточок рублений з курки паровий, раз на місяць – риба запечена під молочним соусом. Серед каш – рисова розсипчаста, ячна, а також банош по-гуцульськи, пюре горохове або сочевиці.

Цікавинкою є сирники рожеві (їх робитимуть з морквою) та фалафель – страва близькосхідної кухні, що являє собою смажені на олії невеликі котлетки з меленого нуту (або кінських бобів). 

На вечерю дітям також даватимуть свіжі фрукти свіжі – яблука чи банани.

Нагадаємо, нещодавно перша леді Олена Зеленська попросила Євгена Клопотенка підготувати примірник меню для дитсадків, щоб верифікувати його в МОЗ.

 

 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme