Розвідникам, які готували спецоперацію щодо "вагнерівців", анулювали закордонні паспорти, – ЗМІ

Журналісти оприлюднили нове розслідування щодо зриву спецоперації з затримання "вагнерівців"  

Редактор стрічки новин
Розвідникам, які готували спецоперацію щ…
Фото: ДПСУ

У період підготовки спецоперації із затримання "вагнерівців", яка зрештою зірвалась, органи влади визнали недійсними закордонні паспорти п’ятьох колишніх працівників управління розвідки, які готували цю спецоперацію.

Такі дані оприлюднили у журналістському розслідуванні проекту "Радіо Свобода" "Схеми: корупція в деталях", передає Depo.ua.

Як зазначається у публікації, через тиждень після провалу спецоперації тодішнього очільника ГУР Міноборони Василя Бурбу звільнили з посади, також звільнили ще як мінімум чотирьох співробітників ГУР, які готували спецоперацію. А згодом визнали недійсними закордонні паспорти всіх 5 колишніх розвідників:

  • Василя Бурби;

  • Юрія Семенюка;

  • Романа Червінського;

  • Ігоря Дзери;

  • ще одного розвідника, який попросив не називати його ім’я.

Підставою для вилучення паспорта та заборони виїзду за кордон став лист на бланку Міграційної служби, що надійшов до Прикордонної служби. У листі йшлося про паспорт на ім’я Василя Месхі, який за даними розслідувачів, був це документом-прикриттям Василя Бурби.

Цю інформацію журналісти отримали від двох не пов'язаних між собою джерел у Державній прикордонній службі після інциденту з Юрієм Семенюком, який трапився 1 травня 2021 року. Тоді Семенюк, на той момент вже звільнений із ГУР Міноборони, прибув в аеропорт Борисполя, щоб сісти на літак до Єгипту. Однак у перетині кордону йому відмовили.

Семенюк розповів, що їхав на дайв-сафарі разом із дайверським клубом. Однак прикордонники надали йому два документи: про заборону в перетині державного кордону і про вилучення паспорта, оскільки той визнаний недійсним.

Розвідник Юрій Семенюк відмова у виїзді за кордон

Проте у Міграційній службі на журналістський запит відповіли: "Лист від 19 лютого 2021 року за такими реквізитами, щодо визнання недійсними паспортів громадянина України для виїзду за кордон ... у Державній міграційній службі не створювався, … не підписувався, не реєструвався та не надсилався до Державної прикордонної служби".

Державна служба спеціального зв'язку також повідомила, що лист із відповідними реквізитами у період з 19 по 25 лютого з Міграційної до Прикордонної служби не надсилався: ні фельд’єгерським, ні спеціальним зв’язком. А прикордонники повідомили, що лист надійшов поштовим зв’язком, але інших деталей не надали: конверт не зберегли.

Прикордонники стверджують, що за результатами перевірки вони видалили записи про недійсність паспортів Семенюка та інших розвідників з міжвідомчої системи "Аркан". Та хоча в базі паспорт Юрія Семенюка вже вважається дійсним, скористатися ним він не зможе. З ДМС паспорт йому повернули порізаним.

Семенюк вважає вилучення його паспорта продовженням адміністративного тиску влади на розвідників, які проводили спецоперацію щодо "вагнерівців". Можливо, боялися, що екс-розвідники шукатимуть контактів з розслідувачем "Bellingcat" Христо Грозєвим. Семенюк повідомив Нацполіції про незаконне позбавлення права на пересування та неправомірне вилучення закордонного паспорта.

На момент виходу розслідування відповіді з Офісу президента журналісти не отримали.

Своєю чергою народна депутатка від "Слуги народу" Мар’яна Безугла, яка очолює ТСК, що займається розслідування щодо зриву спецоперації з затримання "вагнерівців", відповіла, що "ТСК отримала таку інформацію від заслуханих осіб та наразі здійснює верифікацію".

Нагадаємо, 17 листопада проект Bellingcat оприлюднив розслідування щодо зриву спецоперації з затримання бійців ПВК "Вагнер". Згідно з висновками розслідування, яке тривало впродовж року, українська військова розвідка планувала захопити 33 найманців російської приватної військової компанії "Вагнер" 25 липня 2020 року. Це мало статися після приземлення їхнього літака, який летів із Мінська до Стамбула, в Україні під вигаданим приводом. Однак, як зазначають розслідувачі, за кілька днів до того, як літак мав вилетіти з Білорусі, президент України Володимир Зеленський досягнув угоди про припинення вогню з Росією та російськими гібридними військами на Донбасі. Вона мала набрати чинності 27 липня і, за даними журналістів, спонукала Офіс президента відкласти операцію на п’ять днів.

Голова ОП Андрій Єрмак нібито запропонував перенести операцію на тиждень після того, як стало відомо про угоду щодо припинення вогню. Розвідники натомість пропонували затримати операцію на чотири дні. Зрештою її вирішили перенести на п’ять днів.

Водночас у Bellingcat визнали, що не змогли підтвердити факти цих переговорів в Офісі президента, адже представники ОП відмовилися від інтерв'ю з розслідувачами. 

Виконувач обов'язків голови ДБР Олексій Сухачов повідомив, що планує допитати голову Офісу президента Андрія Єрмака щодо підготовки спецоперації з затримання "вагнерівців" та її зриву уже найближчими днями.

Читайте також: "Вагнергейт" за версією Bellingcat: Які проблеми очікують на Зеленського і Єрмака

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme