UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Саакашвілі просить Байдена ввести санкції проти грузинських чиновників

Третій президент Грузії Міхеіл Саакашвілі через своїх соратників та адвокатів направив лист виданню Politico, в якому попросив адміністрацію президента США Джо Байдена розглянути питання запровадження санкцій проти грузинських чиновників

Журналіст відділу новин

Політик, який нині перебуває у військовому госпіталі через діагностоване у нього ураження мозку, заявив, що повернувся до рідної країни, щоб врятувати її від антидемократичної, авторитарної влади, але його заарештували з політичних мотивів. На знак протесту він голодував 50 днів.

"Грузинський народ неодноразово заявляв про бажання вступу країни до НАТО, але натомість нинішня влада заграє з Іраном та Росією з приводу створення платформи "регіонального співробітництва", яка відроджує ідею усунення західного впливу у стратегічному регіоні Південного Кавказу…Сьогодні я закликаю адміністрацію (президента США Байдена, – ред.) зробити свій внесок у підтримку нашої молодої демократії, яка перебуває у серйозній небезпеці", – написав він у колонці для Politico, передає Depo.ua.

Саакашвілі заявив, що керівна партія "Грузинська мрія" взяла під свій контроль судову систему та велику кількість медіа. На його думку, чинна грузинська влада "відмовляється від західного курсу і наближає країну до Росії".

Крім цього він додав, що США повинні відкрито засудити грузинський уряд за спроби підірвати демократію в країні, а "Конгрес має розглянути питання запровадження санкцій проти порушників прав людини у Грузії відповідно до глобального закону Магнітського".

Нагадаємо, 17 листопада лікарі, які обстежили Саакашвілі, заявили, що його стан – критичний. Наступного дня Саакашвілі знепритомнів після зустрічі з адвокатами. Лікарі згодом виявили у нього ураження мозку.

18 листопада він заявив, що погодиться на переведення до військового госпіталю в Горі тільки після зустрічі зі своїм адвокатом та консулом України. 19 листопада стало відомо, що Саакашвілі погодився припинити голодування, якщо його перевезуть у військовий госпіталь у місті Горі.

Довідка: 8 листопада третього президента Грузії Міхеіла Саакашвілі перевезли із в'язниці, де він перебував до суду, до тюремної лікарні у Глдані. 

Український омбудсмен Людмила Денісова заявила, що Саакашвілі побили під час госпіталізації до лікарні. Його лікар Ніколоз Кіпшидзе наголосив, що стан політика критичний і ситуація найближчим часом може погіршитися. 

11 листопада адвокат третього президента Грузії заявив, що Саакашвілі готовий припинити голодування, якщо його помістять до звичайної лікарні, а не в'язничної.

16 листопада уповноважену Верховної Ради України з прав людини Людмилу Денісову не пустили до ув'язненого в Грузії Міхеіла Саакашвілі. Людмила Денісова згодом також заявила, що до Саакашвілі не допускають його особистого лікаря. 

Читайте також: Дилема Саакашвілі: Чи піде Зеленський на конфлікт з проросійським урядом Грузії

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme