Що варто знати про мультидисциплінарний проект "Вишиваний. Король України"

Перша повномасштабна академічна сучасна опера незалежної України, "Вишиваний. Король України", відбудеться у Харківському національному академічному театрі опери та балету ім. Миколи Лисенка 1-2 жовтня 2021 року

Журналіст відділу новин
Що варто знати про мультидисциплінарний…

Ерцгерцог Вільгельм фон Габсбурґ-Лотаринзький (1995-1948) був представником однієї з найвпливовіших династій Європи, яка правила багатонаціональною монархією близько 600 років. Нащадок Габсбурґів увійшов до історії як великий прихильник України, а саме – як український військовий діяч, політик, дипломат, поет, полковник Легіону Українських Січових Стрільців (у часи Першої світової війни).

Непересічний "євроінтеграційний" головний герой

Василь Вишиваний був неофіційним кандидатом на український престол у разі встановлення монархії. Вивчив українську мову ще юнаком, почав писати нею поезії, які підписував іменем Василь Вишиваний. Його поетична збірка "Минають дні…" побачила світ рівно сто років тому у Відні, з присвятою "Борцям, що впали за Волю України".

Після Другої світової Вишиваний активно спілкувався з відомими політиками на предмет підтримки українського народу. Зокрема, йому вдалося налагодити зв’язок з Шарлем де Голлем, який погодився допомогти українським повстанцям зброєю. Але цим планам не судилося реалізуватися. У 1947 році у Відні був викрадений радянськими спецслужбами, згодом перевезений до Києва, де 1948 року помер у Лук’янівській в’язниці.

Зіркова команда творців

Опера "Вишиваний. Король України" почалася з тексту лібрето, присвяченого тому,  хто міг, але не став королем. Автор лібрето – поет, прозаїк, перекладач, громадський активіст, музикант Сергій Жадан.

Композитором була запрошена Алла Загайкевич – представниця нової генерації української композиторської школи. Режисером став відомий експериментатор Ростислав Держипільський, генеральний директор і художній керівник Івано-Франківського національного академічного драматичного театру ім. Івана Франка.

Сценографкою і художницею по костюмах запросили талановиту мисткиню Олесю Головач, а хореографинею вистави -  Семьошкіну Ольгу, головну балетмейстерку Національного Академічного Драматичного театру ім. Івана Франка.

Театр як творча лабораторія

Грандіозний оперний задум реалізує трупа Харківського Національного академічного театру опери і балету ім. М. Лисенка / "Схід Opera", одного із найстаріших музичних театрів України. Його сцена є однією з найбільших у Європі, –  270 кв. метрів, і за останні чотири роки на ній було здійснено понад 30 прем’єр. У виставі "Вишиваний. Король України" будуть задіяні близько двохсот виконавців. Керівник проекту – перший заступник генерального директора "Схід Opera" Ігор Тулузов. Сольні партії виконують лауреати міжнародних конкурсів, артисти Харківського театру опери та балету імені М. В. Лисенка Володимир Козлов, Микита Маринчак та Юлія Піскун, яка працює над роллю Дівчини, єдиної ліричної постаті в опері.

 

Нетривіальне музичне виконання

Мистецький проект "Вишиваний. Король України" – це сучасна опера, яка поєднує звучання симфонічного оркестру та електроакустичні музичні засоби. Композиторка Алла Загайкевич, відома експериментаторка, запропонувала використати в опері особливі техніки вокального виконання. Зокрема, шпрехгезанг – напіврозмовну вокалізовану манеру співу з окресленою звуковисотністю.

Лібрето у вигляді книги

Концепція подачі лібрето у вигляді вишуканої подарункової книги належить продюсерці проекту Олександрі Саєнко та творчому тандему Ольги Жук та Надії Кельм Zhuk&Kelm. Подарункова книга з текстильною палітуркою червоного кольору з витісненою вишитою ружею отримала відзнаку конкурсу "Найкращий книжковий дизайн" на міжнародному ярмарку "Книжковий арсенал" у 2020. Книга-лібрето стала одним з бестселерів 2021 року.

Оригінальні декорації і художні рішення

За задумом режисера Ростислава Держипільського, генерального директора й художнього керівника Івано-Франківського національного академічного драматичного театру ім. Івана Франка вже виготовлено метафоричні багатоярусні сценічні конструкції, декорації та понад триста костюмів. Головною декорацією стане унікальна для української театральної сцени алюмінієва конструкція з пандусом. Її ширина становить 14 м, висота – 7 м, а глибина – близько 12 м. Металеві яруси, на яких будуть розміщуватись хорові групи, здатні витримувати до 60 осіб. Конструкція має три яруси та нагадує класичний вертеп. А художниця-постановниця, сценографка, художниця по костюмах Олеся Головач, створюючи, буквально матеріалізуючи світ нової опери, відтворюючи атмосферу першої половини ХХ століття, ставила за мету ненав’язливо подати український колорит саме в європейському контексті, бо це диктує образ шляхетного головного героя.

Збагачена палітра культурної дипломатії

У столиці Австрії розроблено та запущено новий екскурсійний маршрут "Місцями Вишиваного". Вісімдесят хвилин про історію великої династії і українських земель у складі Габсбурзькій монархії, про українські сторінки у житті Відня початку ХХ століття і, звичайно, вшанування пам‘яті ерцгерцога Вільгельма фон Габсбурґа-Лотаринзького. Перші екскурсії за цим маршрутом провела їхня авторка, одна з ініціаторів мультидисциплінарного проекту, продюсерка опери "Вишиваний. Король України" Олександра Саєнко, презентуючи його дипломатам місій країн-членів ОБСЄ, що є партнерами України.

Потужна приватна ініціатива

В Україні попри всі виклики відроджуються традиції меценатства. У 2017 році керівництво Харківського Національного академічного театру опери і балету ім. М. Лисенка / "Схід Opera" звернулося до Почесного консула Республіки Австрія в Харкові, відомого бізнесмена, громадського діяча Всеволода Кожемяка з пропозицією підтримати створення і постановку сучасної української опери. Пан Кожемяко  погодився й запропонував, щоб майбутня опера тематично була пов'язана з Австрією, і назвав Василя Вишиваного, який є, безумовно, одним із найяскравіших "зв’язкових" у спільній австрійсько-українській історії. Це абсолютно безпрецедентна історія: створення унікального проекту ексклюзивно для українського державного театру на маловідомому історичному матеріалі, але безцінному через його актуальність, із залученням зіркової команди, бо вона складається виключно з харизматичних творців. Оперний проект підтримали і інші меценати: Paramonov Foundation, Nix Foundation, ТМ "Щедро".

Міжнародний мультикультурний просвітницький проект

"Вишиваний. Король України" відновлює історичну пам‘ять і повертає з небуття гідну шанування постать ерцгерцога Вільгельма фон Габсбурґ-Лотаринзького, який зробив такий вагомий внесок в ідею суверенної України. Після прем`єри опери в Україні на проект чекають в Австрії. Постать Василя Вишиваного є особливо знаковою для української історії у міжнародному контексті, бо підтверджує глибинні цивілізаційні зв’язки між Україною та Європою. Отже цей мистецький проект має важливу об’єднавчу місію для української та європейської культур.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme