Шмигаль назвав умову імпорту електроенергії з Білорусі

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль допускає відновлення імпорту електроенергії з Білорусі
 

Журналіст відділу новин
Шмигаль назвав умову імпорту електроенер…
Фото: КМУ

Але, за словами Шмигаля, для імпорту електроенергії з Білорусі повинна бути дуже холодна зима.

Про це він заявив на брифінгу у Запорізькій області, інформує Depo.ua.

"З 1 листопада НКРЕКП не продовжила заборону на імпорт електроенергії. Тобто фізично і юридично можливість імпортувати електроенергію з Республіки Білорусь в Україні існує. Це вже питання до компаній, до енергетичного ринку, чи скористається він цим, чи буде в цьому потреба", – зазначив Шмигаль.

Він додав, що можливість імпорту електроенергії з Білорусі фізично становить 900 мегават.

"Якщо між собою компанії домовляться про таку співпрацю, то, очевидно, що воно фізично можливо. Поки угод про імпорт немає", – наголосив прем'єр.

За його словами, що стосується проходження осінньо-зимового періоду, то зазвичай нинішньої генерації вистачає України, щоб забезпечити себе електроенергією.

"Звичайно, якщо температура буде знижуватися, очевидно, потрібно буде вживати додаткових заходів. Всі ці речі розроблені Міністерством енергетики, є відповідний план, я це називаю план Б на більш складну ситуацію. Ймовірно, буде потрібен додатковий імпорт з Республіки Білорусь, якщо будуть такі погодні умови", – додав Шмигаль.

Нагадаємо, 27 жовтня ЗМІ писали, що Україна може відновити імпорт електроенергії з Білорусі від 1 листопада.

Однак, 30 жовтня голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та ЖКГ Андрій Герус повідомив, що з 1 листопада Україна не імпортуватиме білоруську та російську електроенергію.

Та вже 1 листопада окружний адміністративний суд Києва скасував заборону щодо аукціонів на імпорт електроенергії з Білорусі та Російської Федерації у листопаді 2021 року.

Як відомо, Україна відновила імпорт електричної енергії з Росії та Білорусі у січні-лютому 2021 року. За перших 3 місяці, витрати на імпорт перевищили 950 млн грн.

За словами колишнього в.о. міністра енергетики Юрія Вітренка, об'єднана енергетична система України відокремиться від енергосистем Росії та Білорусі і перейде в ізольований режим роботи у 2022 році.

Читайте також: Схиляння до переговорів з ОРДЛО і Газпромом. Енергетична пастка для Зеленського

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme