Шмигаль заявив, що директорів шахт звільнять через затримку зарплат гірникам

У Кабміні заявили, що держава повністю профінансувала зарплати для шахтарів у 2021 році

Журналіст стрічки новин
Шмигаль заявив, що директорів шахт звіль…
Фото: Кабмін

Однак в окремих випадках гірники недоотримують гроші від реалізованого вугілля через дії керівництва шахт. 

У зв'язку з цим директори шахт будуть звільнені. Про це 17 грудня під час години запитань до уряду у Верховній Раді повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, передає Depo.ua.

"Держава за 12 місяців – з грудня по грудень – виділила на заробітну плату шахтарів понад 7 млрд грн, які були повністю виплачені", – зазначив посадовець.

За словами прем'єра, уряд також виділив додаткові кошти на зарплати гірникам, зокрема, 671 млн грн у листопаді та 335 млн грн у грудні.

"Заборгованості по державній дотації немає – уряд повністю виконує свої зобов’язання. Є заборгованість обсягом 1,2 млрд грн по розрахунках із шахтарями за поставлену продукцію – тобто, там, де було відвантажене вугілля, і директори шахт не виплачують заробітну плату людям", – пояснив міністр.

Для розв’язання цієї проблеми Кабмін ініціював постанову про виплату не менш як 80% виручки за надходження за реалізоване вугілля на заробітну плату шахтарям.

"Вона була прийнята ще в серпні. На жаль, не всі директори її виконують, міністерство економіки веде відповідну роботу, і директори за результатами року будуть звільнені – ті, які не виконують цю постанову уряду", – резюмував Шмигаль.

Нагадаємо, 9 грудня шахтарі Львівщини перекрили дорогу до міжнародного пункту пропуску "Рава-Руська" – понад 100 працівників вугільної галузі безперервно рухалися пішохідним переходом дорогою до Євросоюзу. Гірники протестують проти невиплати заробітної плати уже не перший день: 

Як відомо, шахтарям "Львіввугілля" постійно боргують зарплату, а видають її частинами. Через це гірники часто влаштовують протести, перекривають дороги та відмовляються виходити на роботу.

А 6 грудня на Донеччині знову страйкували шахтарі, бо борги із зарплати віддали не всім. Працівники шахти "Добропільська" держпідприємства "Добропіллявугілля" відмовилися спускатися до шахти, вимагаючи погашення заборгованості із заробітної плати.

Довідка: Восени Міненерго було додатково виділено з держбюджету близько 1 млрд грн. Вони надійшли на вугледобувні підприємства у повному обсязі згідно із запланованим графіком: близько 700 млн грн – у листопаді, 300 млн грн – у грудні.

У серпні поточного року на зарплати шахтарям було направлено понад 390 млн грн через перерозподіл видатків з іншої програми держбюджету.

Навесні цього року Міненерго також забезпечило виплату понад 830 млн грн на зарплати шахтарям шляхом наближення коштів за відповідною бюджетною програмою.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme