Шмигаль заявив, що українські газосховища можуть стати "газовим сейфом" Європи

Україна готова запропонувати додаткові потужності для транзиту газу в Європу в об’ємі щонайменше 55 млн кубічних метрів на добу

Журналіст відділу новин
Шмигаль заявив, що українські газосховищ…
Фото: ЕРА

Нині Україна має транзитний контракт до 2024 року, але влада веде перемовини щодо його продовження на 15 років.

Про це розповів прем’єр-міністр Денис Шмигаль, передає Depo.ua із посиланням на "Урядовий портал".

За його словами, такі перемовини ведуться наразі з європейськими партнерами, адже вони, як покупці газу, зацікавлені в тому, щоб Україна залишалась надійним транзитером "блакитного палива".  

"В цілому, наша газотранспортна система може транспортувати вдвічі більші об’єми газу, ніж зараз законтрактовані. Система для цього підготовлена і вона повністю надійна", – наголосив Шмигаль.

Він зазначив, що Україна звернулась до країн ЄС з ініціативою щодо використання українських газосховищ як "газового сейфу" для Європи.

Шмигаль нагадав, що Україна історично заповнює свої газосховища на 20-26 млрд кубічних метрів із 33 наявних, а залишок може запропонувати для європейських партнерів. Такий "газовий фонд" стане гарним стабілізуючим фактором для подолання енергетичних криз.

Водночас прем’єр-міністр вкотре зауважив, що "Північний потік-2" – гібридна зброя Росії не лише проти України, але й проти Європи. 

"Ми постійно наголошували нашим партнерам, що "Північний потік-2" – гібридна зброя Росії, і він буде використаний для впливу на енергетичний ринок Європи. Цей проект ще не введений в експлуатацію, але ми вже бачимо, що РФ використовує його для шантажу та провокує енергетичну кризу в ЄС.  Україна продовжить діалог із міжнародними партнерами, щоб показати реальну небезпеку "Північного потоку-2", – наголосив Шмигаль. 

Нагадаємо, раніше стало відомо, що Україна запропонувала Росії знижку на транзит газу до Європи. На думку президента України Володимира Зеленського, це дозволить полегшити енергетичну кризу.

Довідка: Річна потужність української ГТС становить 146 мільярдів кубометрів газу. Це дозволяє транспортувати майже вдвічі більше "блакитного палива", ніж за допомогою газопроводів "Північний потік-1" та "Північний потік-2", обсяг яких лише 55 млрд кубометрів газу на рік.

Цьогоріч інвестиції в українську ГТС суттєво зросли. За вісім місяців було профінансовано майже 4,6 млрд грн на ремонти, діагностику, технічне обслуговування та капітальні інвестиції.

Будуються також дві нові компресорні станції "Бар" та "Яготин", а ще вісім – планується закінчити до 2025 року.

Оператор ГТС передбачає, що у наступні 10 років обсяг інвестицій для модернізації української газотранспортної системи складе 1,5 млрд доларів.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme