Ситника звільнили з посади директора НАБУ

Директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник звільнений із посади у зв'язку із закінченням терміну повноважень

Журналіст стрічки новин
Ситника звільнили з посади директора НАБ…
Фото: НАБУ

Директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник склав повноваження після завершення каденції.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на Телеграм-канал депутатки від "Слуги народу" Юлії Гришиної.

"Директора Національного антикорупційного бюро України Артема Ситника звільнено з посади у зв'язку із завершенням терміну повноважень",  – написала вона.

Ситник обіймав посаду директора НАБУ з 16 квітня 2015 року. За фахом він юрист, колишній слідчий прокуратури.

У пресслужбі Агентства повідомили, що з 16 квітня обов'язки очільника НАБУ, до обрання нового директора, виконуватиме перший заступник директора НАБУ Гізо Углава, пише УП.

Нагадаємо, у жовтні 2021 року Верховна Рада визначила НАБУ центральним органом виконавчої влади зі спецстатусом. Депутати ухвалили в другому читанні та в цілому проєкт закону №5459-1 щодо приведення статусу НАБУ у відповідність до вимог Конституції. У ньому йдеться, зокрема, про призначення директора НАБУ Кабінетом міністрів.

Раніше Євросоюз закликав Верховну Раду підтримати законопроект про НАБУ. Це буцімто гарантує незалежність та ефективність НАБУ, що критично важливо для досягнення помітних результатів у боротьбі з топ-корупцією.

Довідка: 28 серпня 2020 року Конституційний Суд України (КСУ) визнав неконституційним указ президента №218/2015 про призначення Артема Ситника директором Національного антикорупційного бюро України.

16 вересня 2020 року КСУ визнав неконституційними окремі положення закону України "Про Національне антикорупційне бюро України".

Йшлося, зокрема, про те, що голова НАБУ Артем Ситник не може обіймати свою посаду.

Виконавча служба Мін'юсту не виконала рішення Окружного адміністративного суду Києва щодо відсторонення Ситника з посади шляхом видалення його з Єдиного державного реєстру за рішенням КСУ.

Міністр юстиції Денис Малюська заявив, що Ситник продовжить бути директором НАБУ, хоча як міністр юстиції він не має повноважень тлумачити рішення КСУ.

З огляду на це та інші неточності в законодавстві й рекомендації КСУ "слуги народу" вирішили внести зміни до закону про НАБУ з метою його приведення у відповідність до Конституції України, усунення прогалин, які виникли у правовому регулюванні діяльності НАБУ через визнання неконституційними та втрату чинності окремими нормами, а також врахування вказаних КСУ правових позицій.

21 травня 2021 проект закону №5459-1 щодо приведення статусу Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) у відповідність до вимог Конституції було схвалено в першому читанні.

Читайте також: Новий закон про НАБУ і старі граблі: Як обиратимуть заміну Артему Ситнику

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme