Скандал в "Укрексімбанку": В Офісі Зеленського виступили за відсторонення Мецгера з посади

Поведінка представників "Укрексімбанку" є неприпустимою, адже свобода слова – фундаментальна цінність в Україні

Журналіст відділу новин
Скандал в "Укрексімбанку": В Офісі Зелен…
Фото: Depo.ua

Офіційна позиція Офісу президента щодо ситуації в "Укрексімбанку" – безумовно чітка, конкретна та повністю співвідноситься із суспільним осудом дій керівництва державного банку.

Про це повідомив радник керівника Офісу глави держави Михайло Подоляк, передає Depo.ua із посиланням на прес-службу Володимира Зеленського.

Він заявив, що ситуація навколо "Укрексімбанку" може сприйматися лише негативно.

"Безумовно, модель поведінки, яку суспільство побачило від представників банку, є неприпустимою. Свобода слова належить до фундаментальних цінностей в Україні. Тому обов'язок посадовців будь-якого рівня – коректно спілкуватися з журналістами та поважати їхнє право ставити будь-які запитання, що мають суспільну важливість. Не має значення, про якого рівня структуру йдеться та чи працює ця структура в державному чи в приватному секторі. Правила поваги до журналістської роботи та формати надання доступу до суспільно важливої інформації давно напрацьовані, і не може бути причини, щоб їх не дотримуватися", – наголосив Подоляк.

Він нагадав, що Національна поліція та наглядова рада "Укрексімбанку" вже зробили відповідні заяви.

Нині Нацполіція у межах розпочатого кримінального провадження аналізує всі обставини того, що сталося.

Наглядова ж рада заявила про проведення перевірки в межах правил, затверджених для державного банку. Також на рівні наглядової ради та згідно з процедурами в банку може відбуватися й модерування подальшого розвитку цієї ситуації для фінустанови.

"Щонайменше видається логічним рішення про відсторонення від займаної посади голови правління банку (Євгена Мецгера, – ред.), щоб не було жодної, навіть гіпотетичної перешкоди для розслідування та перевірки", – зазначив Подоляк.

Крім того, він припустив, що для "нівелювання шкоди банку та державі" потрібні, можливо, і "більш жорсткі кадрові рішення у фінансовій установі".

"Інституційні механізми для виходу з такої ситуації передбачені, і вони мають спрацювати", – підсумував Подоляк.

Нагадаємо, 4 жовтня в "Радіо Свобода" заявили, що на знімальну групу програми "Схеми", яка брала інтерв'ю у голови правління "Укрексімбанку" Євгена Мецгера, було скоєно напад. Банкіру нібито не сподобалися питання журналіста Кирила Овсяного і він наказав охороні забрати камери та вилучити з них записані матеріали.

Співробітники банку видалили зняте відео, але конфлікт було записано на диктофон журналіста.

Поліція Києва відкрила кримінальну справу за ч. 1 ст. 171 Кримінального кодексу України – перешкоджання законній професійній діяльності журналістів.

Банк вважає винуватцем конфлікту журналіста, оскільки той під час інтерв'ю з Мацгером нібито відійшов від погодженого переліку питань і почав випитувати інформацію, що містить банківську таємницю.

Увечері 5 жовтня "Схеми" оприлюднили відновлене відео інциденту, на якому видно деталі нападу.

Довідка: Євген Мецгер очолив "Укрексімбанк" у березні 2020 року.

Він є уродженцем Кривого Рогу, а його дружина – Юлія Мецгер – у липні 2019 року увійшла до складу наглядової ради "ПриватБанку".

За даними ЗМІ, дружина Мецгера підтримує дружні стосунки з Оленою Кравець зі студії "95-й квартал".

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme