ЗМІ пишуть, що скандального суддю Чауса можуть "легалізувати" на кордоні вже найближчими днями

Буцімто викраденого в Кишиневі (Молдова) скандального суддю Миколу Чауса днями можуть "легалізувати" на кордоні

Олександра Мандровська
Журналіст відділу новин
ЗМІ пишуть, що скандального суддю Чауса…
Фото: Nokta.md

Про це виданню "Главком" стало відомо із джерел у правоохоронних органах, передає Depo.ua.

Зазначається, нібито відповідне завдання президент Володимир Зеленський поставив у п'ятницю минулого тижня під час спеціальної наради із силовиками.

Згідно з інформацією джерела видання, всім силовим відомствам у жорсткій формі було сказано, що "Чауса треба легалізувати у проміжку 19-25 липня".

Уточнюється, що відповідальною за це особою було призначено керівника Служби безпеки України (СБУ) Івана Баканова.

Джерело пояснило, що за таємним сценарієм представники СБУ мають буцімто "знайти" Чауса на кордоні "під час незаконного перетину".

Для реалізації задуму при цьому розглядають кордон із Молдовою, Придністров'ям та Росією (останній вважається пріоритетом).

У спеціальній операції, крім СБУ, можуть брати участь також:

  • представники Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони;

  • прикордонники.

Про плани Офісу президента "легалізувати" Чауса і передати його справу в СБУ повідомив також і журналіст Юрій Бутусов.

Він уточнив, що, згідно з даними його джерел, Чаус нині перебуває під контролем ГУР Міноборони.

"Всією цією операцією керує, звичайно, Офіс президента. Щоб використовувати Чауса під своїм контролем, влада планує забрати справу судді з-під слідства НАБУ і передати його в підконтрольне Зеленському СБУ", – зазначив Бутусов.

Журналіст зауважив, що не виключений і такий варіант, що затримання Чауса відбудеться поблизу кордону України з матеріалами, які дадуть формальні підстави прокуратурі забрати справу з-під слідства НАБУ і передати слідству СБУ як нібито підозрюваного в шпигунстві, порушенні державного кордону, діяльність якого повинна розслідувати контррозвідка.

Також він припустив, що замість реальної кримінальної справи Зеленський і голова його Офісу Андрій Єрмак спробують використати пред'явлення Чауса для створення інформаційного шуму в річницю провалу спецоперації із "захоплення терористів-"вагнерівців".

"Щоб просто забити інформаційне поле іншими приводами. Однак, пред'явлення Чауса не зможуть змусити НАБУ тихо передати все своє розслідування в СБУ. Виникне гучний скандал, великий політичний резонанс через спроби врятувати хабарника від відповідальності", – підсумував Бутусов.

Допис Бутусова щодо "викрадення" Чауса

Бутусов розповідає про ситуацію зі скандальним суддєю Чаусом

"Викрадення" Чауса. Думка Бутусова

Що відомо про "викрадення" Чауса

3 квітня стало відомо, нібито у Молдові скандального українського суддю Чауса викрали невідомі.

Згодом президент країни Мая Санду закликала силовиків до негайних дій у справі викрадення Чауса та наголосила, що такі випадки є неприпустимими в Молдові.

Після цього міністр внутрішніх справ Молдови Павел Войку повідомив, що у справі щодо викрадення Чауса вже є перший затриманий.

Також у мережі з'явилося відео нібито викрадення скандального судді Чауса в Кишиневі.

5 травня голова спеціальної парламентської комісії в Молдові Василе Настасе повідомив, що справу викраденого в Кишиневі (Молдова) скандального судді Миколи Чауса вже частково розкрито, але не закрито.

17 травня у мережі з'явилося відеозвернення викраденого судді Чауса, в якому він розповів про ситуацію, що склалася навколо нього.

Він, зокрема, вибачився перед дружиною, що "пропав", та пообіцяв відповісти на всі запитання НАБУ і ДБР. Також Чаус заявив, що має намір "з'явитися в Україні".

16 червня Чаус записав нове відеозвернення до громадян, які цікавляться ситуацією навколо нього.

У чому звинувачували Чауса в Україні

9 серпня 2016 року детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП викрили суддю Миколу Чауса в отриманні хабаря у розмірі 150 тис. доларів. За повідомленням, ці кошти виявили у двох скляних банках, одну з яких суддя особисто закопував у дворі власного приватного домоволодіння.

У вересні того ж року Верховна Рада підтримала подання Генеральної прокуратури про надання згоди на затримання та арешт судді. Однак Чаус втік з України. З 11 листопада 2016 року суддя перебував у міжнародному розшуку по лінії Інтерполу.

1 березня 2017 року Чауса затримали в Молдові. Одразу після цього Спеціалізована антикорупційна прокуратура заявила про наміри вимагати видачі його Україні для проведення досудового розслідування відповідно до законодавства.

Водночас у Молдові затягування екстрадиції судді Чауса пояснили тим, що в країні триває реформа судової системи.

У жовтні 2017 року Вища рада правосуддя тимчасово відсторонила Чауса з посади, а 28 листопада 2017 року вирішила звільнити його з посади судді.

У серпні 2019 року Чауса помітили на прогулянці Кишиневом.

У березні 2021 року стало відомо, що САП вимагатиме екстрадиції судді Чауса.

Повідомлялося також, що Чаусу остаточно відмовили у політичному притулку в Молдові.

Нагадаємо, дещо раніше президент Молдови Мая Санду заявила, що в історії з "викраденням" скандального судді Чауса крапка ще не поставлена

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme