Скільки українських мігрантів хочуть залишитися у Польщі: статистика

З Польщі до України планують повернутися 62% біженців та довоєнних мігрантів

Скільки українських мігрантів хочуть зал…
Фото: Pixabay

Про це свідчать дані соціологічного дослідження "Громадяни України на польському ринку праці. Нові виклики й перспективи", повідомляє Depo.ua з посиланням на "Укрінформ".

Опитування проводили міграційна платформа EWL, Фонд підтримки мігрантів на ринку праці EWL та Центр східноєвропейських студій Варшавського університету. Серед респондентів 60% — довоєнні мігранти, 40% — воєнні біженці після 24 лютого 2022 року.

За даними дослідження, 62% опитаних планують повернутися в Україну в ближчій чи довшій часовій перспективі. Серед воєнних біженців бажання залишитися в Польщі виявили 30%. Також 50% українців у Польщі заявили про намір подавати документи на отримання посвідки на проживання.

Серед стимулів залишитися в Польщі найчастіше обирали такі: "у мене є друзі, знайомі в Польщі", "поляки доброзичливі до громадян України", "Польща є найближчим у культурному плані сусідом", "наші мови схожі", "у Польщі легше знайти роботу".

Тим часом залишитися в Польщі респондентам заважає: "переживання за близьких в Україні", "брак коштів для проживання", "труднощі в пошуку роботи", "труднощі в доступі до медицини", "економічна ситуація в Польщі" та "слабке знання польської мови".

Опитування проводилося серед довоєнних мігрантів та воєнних біженців у 16 містах 4-13 березня 2023 року. У ньому взяли участь 500 українців.

Як зазначається, 67% опитуваних — жінки, серед воєнних біженців їх 92%. 50% респондентів приїхали до Польщі з дітьми. 35% українців, які проживають в Польщі, добре володіють польською мовою.

Нагадаємо, шукачі прихистку за кордоном можуть скористатися інтерактивною мапою, яку розробило Міністерство закордонних справ України.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme