Скільки військ Росія стягнула до кордонів України: У Міноборони назвали цифри

Безпекова ситуація біля кордонів України сьогодні майже не відрізняється від ситуації, яка була навесні минулого року

Редактор стрічки новин
Скільки військ Росія стягнула до кордоні…
Фото: Прес-служба Міноборони

Міністр оборони Олексій Резніков пояснив, у чому відмінність між ситуацією зі скупченням російських військ біля кордонів сьогодні та навесні 2021 року.

Про це він сказав під час свого виступу з трибуни Верховної Ради під час години запитань до уряду, передає Depo.ua.

"Станом на зараз не спостерігається жодних явищ чи дій, які би помітно відрізнялися від того, що відбувалося навесні 2021 року. Єдина відмінність у військовому плані, за якою ми уважно стежимо – це ситуація у білорусі. Кардинально відрізняється інтенсивність гібридних заходів, у першу чергу, інформаційних, а також вплив цих заходів на макроекономічну ситуацію в Україні", – сказав міністр.

Він додав, що вище військове керівництво України перебуває у постійному контакті з міжнародними партнерами. Резніков також пояснив, чому в Україні та за кордоном подають різні дані щодо кількості російських військ поблизу українських кордонів.

"Ми володіємо усією повнотою інформації і в деяких моментах уточнюємо дані наших іноземних партнерів. Відмінність у цифрах щодо концентрації російських військ, які інколи лунають у публічному просторі, особливо у міжнародних ЗМІ, пов'язана з відстанню і трактуванням цієї відстані. Хтось вказує цифри щодо присутності російських військ на відстані до 200 км від кордону України, а хтось до 400 км. Ми використовуємо дані щодо 200 км, тому що вони більш точно відображають тенденцію", - сказав очільник оборонного відомства, нагадавши, що Росія напала на Україну 8 років тому, і війна триває зараз.

Резніков також нагадав, що у грудні у військ Росії почався зимовий навчальний період.

"По всій Росії пересуваються війська. Інформацію про це спеціально поширюють. І це теж засіб тиску. При чому не тільки і не настільки на Україну", - зазначив він.

Міністр оборони також назвав кількість військ Росії поблизу Українських кордонів зараз і у попередні періоди.

"На початку грудня ми спостерігали за 41 батальйонно-тактичною групою та іншими підрозділами російської армії, які нараховували 94 тисячі, з авіаційною та морською компонентою – це було близько 120 тисяч. Зараз ми спостерігаємо за частинами, які нараховують близько 112 тисяч осіб, а з морською та авіаційною компонентою – близько 130 тисяч осіб.

У квітні минулого року бойовий компонент, який стягувала Росія, складав 126 тисяч осіб. Отже, кількість тоді і зараз співмірна. Неспівмірна реакція", - наголосив Резніков.

Він також зазначив, що Росія стягнула на 300 танків більше, ніж навесні.

"Але кількість сучасних протитанкових засобів, які сьогодні є у наших військових, на порядок більша, ніж кількість потенційних мішеней", – сказав міністр.

Він додав, що точну кількість отриманої від західних партнерів військової допомоги він озвучувати не може, однак ця кількість "більш оптимістична, ніж те, що лунало у ЗМІ".

"Хочу підкреслити, наші військові прораховують усі можливі сценарії. В тому числі найгірші. Це їхня робота, щоб бути готовими. Коли вони дають якусь оцінку щодо термінів можливої ескалації з боку Росії, озвучується один з можливих, але необов'язкових сценаріїв", - наголосив очільник Міноборони.

Резніков додав, що аби зменшити ризики вторгнення ведеться велика робота як всередині країни, так і за кордоном.  

Нагадаємо, раніше у РНБО оприлюднили інформацію, що зараз біля кордонів України перебуває 109 тисяч російських військових. Водночас секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов вчергове закликав не панікувати через ймовірний напад Росії на територію України. Він наголосив, що безпекова ситуація була складною від 2014 року, але перебуває під контролем.

Командувач Операції Об'єднаних сил, генерал-лейтенант Олександр Павлюк назвав ймовірну дату, коли РФ може напасти на Україну. За словами Павлюка, вторгнення Росії в Україну може відбутися вже 20 лютого. Саме в цей день у Китаї, на підтримку якого розраховує президент РФ Володимир Путін, закінчуються зимові Олімпійські ігри.

У понеділок, 24 січня, відбулась онлайн-зустріч глав США, Великої Британії, Німеччини, Франції, Італії, Польщі, Євросоюзу, Єврокомісії та НАТО. Сторони обговорювали загрозу вторгнення Росії та розвиток ситуації довкола України.

Читайте також: Треба просто перестати заспокоювати: Що не так із останніми зверненнями Зеленського

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme