"Слуги" пропонують "прив’язати" українців до телефонних номерів: Як і навіщо

Фракція "Слуга народу" пропонує зобов’язати громадян України перевести на контракт телефонні номери, які прив’язані до банківських карток, щоб зробити їх іменними

Журналіст відділу новин
"Слуги" пропонують "прив’язати" українці…
Фото: Рixabay

Нині "слуги" проводять соціологічне дослідження на тему сприйняття такої ідеї українцями.

Про це розповів народний депутат від партії "Слуга народу" та член комітету Верховної Ради з питань цифрової трансформації Олександр Федієнко у програмі "Гостре питання" на OBOZREVATEL, передає Depo.ua.

За його словами, за умови ухвалення відповідного законопроекту, такі правила не поширюватимуться на телефонні номери, що не пов’язані з будь-якими фінансовими операціями чи цифровими послугами.

Федієнко зауважив, що йдеться про "революційний" законопроект. Він, буцімто, має на меті захистити громадян від шахраїв, які вчиняють злочини з банківськими рахунками.

Нардеп нагадав, що нині шахраї за допомогою соціальної інженерії крадуть номери, а потім з банківського рахунку викрадають гроші.

"Людина має банківську картку, яка прив’язана до телефонного номера. У разі шахрайських дій, які відбуваються з цією банківською карткою із застосуванням цього телефонного номера, людина звертається до кіберполіції, кіберполіція звертається до оператора, а оператор каже, що цей телефонний номер не контрактний, припейдний. Тобто це номер, який нічийний", – пояснив Федієнко.

Він уточнив, що пропонований "слугами" законопроект передбачає обов’язкове оформлення контракту з мобільним оператором, якщо йдеться про номер, задіяний у фінансових чи цифрових операціях.

"Якщо ви хочете мати телефон, який надалі будете використовувати для фінансових операцій або для отримання цифрових послуг, зокрема для отримання електронно-цифрового підпису, він в обов’язковому порядку повинен мати контракт з оператором мобільного зв’язку для того, щоб шахрай не зміг його вкрасти", – вважає Федієнко.

Крім того, нардеп зазначив, що не варто боятися прив’язки мобільного номера до конкретної людини. Це, на його думку, не означатиме, що людина потрапить у поле зору спецслужб.

"Деякі кажуть: тепер за нами будуть слідкувати спецслужби, держава тощо. 20 років тому, можливо, так би й було. Але зараз ми увійшли в таку фазу цифрового суспільства, де спецслужбам взагалі не потрібно слідкувати за вашим мобільним телефоном, тому що, як правило, люди самі про себе пишуть у соцмережах", – розповів Федієнко.

Насамкінець він додав, що нині документ проходить етап соціального дослідження. Воно має визначити, "наскільки критично на нього буде реагувати населення".

Нагадаємо, дещо раніше "слуги народу" розповіли, які законопроекти будуть протягувати у Раді найближчим часом. Ці законопроекти спрямовані, зокрема, на виконання передвиборчої програми.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme