Спікер підписав скандальний закон про олігархів 

Спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук підписав законопроект №5599, відомий більше як "закон про олігархів"

Олександра Мандровська
Журналіст відділу новин
Спікер підписав скандальний закон про ол…
Фото: ВРУ / Facebook

Тепер закон має схвалити та підписати президент України Володимир Зеленський.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на сторінку законопроекту №5599 на сайті ВРУ.

Зауважимо, що 1 листопада у сесійній залі на голосування поставили пропозицію терміново передати документ на підпис голові парламенту Руслану Стефанчуку. За відповідне рішення проголосували 252 народних депутатів.

До слова, того ж дня Верховна Рада усунула неузгодженості у тексті ухваленого раніше закону №5599 про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів).

Зміни були внесені, зокрема, до 5, 7 та 9 статей ухваленого закону. Внесеними змінами з тексту закону прибрали всі виправлення, які були взаємовиключними. Тепер, зокрема, визначати, хто є олігархом, буде Рада національної безпеки та оборони України (РНБО). 

Що передбачає проект закону

Законом передбачено створення спеціального реєстру, куди будуть вносити олігархів. Для цього вони повинні відповідати трьом з чотирьох критеріїв: участь у політичному житті, значний вплив на ЗМІ, контроль або володіння монополією, а також наявність активів на суму близько 2,3 млрд гривень.

Бізнесмени, які потрапили до реєстру олігархів, будуть зобов'язані подавати електронну декларацію нарівні з чиновниками.

Згідно з законом, особі, визнаній олігархом, та включеній до Реєстру, забороняється: фінансувати партії, бути покупцем у процесі приватизації об'єктів великої приватизації; фінансувати будь-яку політичну агітацію або проведення мітингів чи демонстрацій з політичними вимогами.

Крім того, олігархам і держслужбовцям треба буде звітувати про контакти між собою.

Як ухвалювали закон про олігархів 

1 липня Верховна Рада підтримала за основу законопроект №5599 про олігархів. Згідно з ним, визначати, хто є олігархом – буде РНБО, головою якого є президент.

Документ розкритикував, зокрема, тодішній голова Ради Дмитро Разумков, який побачив у ньому конфлікт інтересів. Також президентський законопроект критично оцінили у комітеті парламенту з питань інтеграції України до ЄС. 

В цілому до другого читання законопроекту нардепами від різних фракцій було подано 1 257 поправок.

17 вересня профільний комітет Ради підтримав законопроект про олігархів й рекомендував до ухвалення в другому читанні.

Представник президента в Конституційному Суді Федір Веніславський повідомив, що комітет Ради з питань національної безпеки та оборони сформулював 13 комплексних поправок до законопроекту №5599 про олігархів.

Водночас Разумков заявив, що розгляд законопроекту про олігархів у профільному комітеті парламенту відбувся "під грифом великої таємності" і попросив апарат ВРУ та його керівництво розібратися, "як так відпрацював секретаріат". Він також попросив пояснень у голови комітету – нардепа від "слуг" Олександра Завітневича.

23 вересня Верховна Рада ухвалила законопроект про олігархів у другому читанні та в цілому.

Закон підтримали 279 депутатів – фракція "Слуга народу" (229 голосів), група "Довіра" (15), "За Майбутнє" (18) та фракція "Голос" (11). У "Голосі" закон підтримала група, що протистоїть лідеру партії Кірі Рудик та голові фракції Ярославу Железняку.

24 вересня стало відомо, що народним депутатам доведеться ще раз проголосувати за закон про деолігархізацію, адже під час розгляду законопроекту у другому читанні було враховано одразу три поправки, які суперечать одна одній. 

19 жовтня Рада розблокувала підписання закону про олігархів – відхилила проекти постанов щодо скасування результатів голосування за так званий закон про олігархів у другому читанні.

Нагадаємо, днями в Офісі президента України розповіли, чи вплине закон про олігархів на Ігоря Коломойського. Представники президента впевнені, що законопроект не буде "безболісним" для бізнесмена. 

Читайте також: Закон про олігархів: З кого почнуть – із Порошенка чи з Коломойского

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme