Справу про "трубу Медведчука" розглядатимуть у Дніпропетровській області

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) передав справу про завдання збитків держава від передачі трубопроводу оточенню нардепа ОПЗЖ Віктора Медведчука  з антикорупційного суду до Баглійського районного суду міста Кам'янське Дніпропетровської області
 

Журналіст відділу новин
Справу про "трубу Медведчука" розглядати…
Фото: Скріншот

Таке рішення 22 грудня ухвалила колегія суддів апеляційної палати Вищого антикорупційного суду у складі: Даніїли Чорненької (головуюча), Миколи Глотова, Інни Калугіної, Андрія Никифорова і Олега Павлишина.

Про це інформує Depo.ua з посиланням на паблік про справи НАБУ/САП журналіста Олега Новіков.

Справу передали з антикорупційного суду до Баглійського районного суду міста Кам'янське Дніпропетровської області.

"Судді вважають, що експертку Ольгу Конопліну хоч і обвинувачують у корупційному правопорушенні, але вона не є суб'єктом, підсудним ВАКС. Також нібито немає необхідного розміру збитків", – пише Новіков.

Також журналіст зазначає, що лише в суддів Глотова і Павлишина окрема думка, що треба було залишати справу в ВАКС.

"Глотов з більшістю суддів не погодився і вважає, що треба досліджувати всю справу загалом, а не лише епізод з експерткою, бо там щонайменше 218 млн грн втратила держава від передачі трубопроводу оточенню нардепа ОПЗЖ Віктора Медведчука. Думки Павлишина в реєстрі ще немає", – додав Новіков.

Справу про "трубу Медведчука" розглядатимуть у Дніпропетровській області

Що відомо про справу Медведчука

11 травня 2021 року ЗМІ повідомили про обшуки в будинку народного депутата від ОПЗЖ Віктора Медведчука в Києві. У Службі безпеки України (СБУ) підтвердили цю інформацію для низки видань.

При цьому народний депутат від "Європейської Солідарності" Олексій Гончаренко уточнив, що обшуки в київському будинку Медведчука ініціювали в межах розслідування справи про видобуток газу в тимчасово окупованому Росією Криму.

Згодом генеральний прокурор Ірина Венедіктова повідомила, що підписала підозру в держзраді двом народним депутатам – "М і К". Повні прізвища парламентарів повідомлено не було, однак виходячи із обставин справи, йшлося саме про підсанкційних нардепів від "Опозиційної платформи – За життя" Віктора Медведчука й Тараса Козака.

Пізніше стало відомо, що Медведчука звинуватили у кількох епізодах, які можна кваліфікувати як "антиукраїнська діяльність". Зокрема, йшлося про родовише "Глибока", документацію по якому Медведчук передав окупантам, зекономивши їм роки і гроші, які вони б витратили на розробку цього родовища самостійно.

Також голова СБУ Іван Баканов звинуватив Медведчука у передачі на Росію секретної інформації про прихований підрозділ ЗСУ.

Крім того, Медведчук, за словами Баканова, намагався створити цілу мережу із завербованих на Росії українців, щоб вести через них російську пропаганду на території України.

Венедіктова уточнила, що у кримінальних справах, які порушили щодо Медведчука, фігурував і його соратник Тарас Козак. Він зараз, нібито, перебуває на Росії і в Україну може й не повернутися.

13 травня Печерський районний суд міста Києва відправив Медведчука під цілодобовий домашній арешт.

Пізно ввечері 13 травня в будівлі поліції Києва на Медведчука за рішенням суду одягли електронний браслет. Тепер він не може відлучатися з дому і повинен весь час носити електронний засіб контролю.

Відомо, що 40 нардепів від ОПЗЖ готові були взяти Медведчука на поруки. Вони звернулися до суду із відповідними заявами. Однак під час засідання суддя В'ячеслав Підпалий відхилив клопотання сторони захисту щодо взяття Медведчука на поруки.

18 травня захист Медведчука подав апеляцію на рішення суду про домашній арешт. Офіс генпрокурора також оскаржив рішення суду про домашній арешт Медведчуку. Однак 21 травня суд залишив Медведчука під домашнім арештом.

Згодом Медведчук звернувся до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) зі скаргою на "незаконні дії української влади".

2 вересня запобіжний захід голові політради партії ОПЗЖ – цілодобовий домашній арешт – продовжили до 31 жовтня.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що справу щодо "труби Медведчука" скерують до суду вже до кінця року. Йдеться про частину нафтопродуктопроводу "Самара – Західний напрямок".

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme