Справжня антарктична зима: Українську станцію "Академік Вернадський" замело снігом

В Антарктиду прийшла справжня зима – погода відзначається сильними снігопадами, вітром та морозами  

Редактор стрічки новин
Справжня антарктична зима: Українську ст…
Фото: НАНЦ/Facebook

Цієї ночі острів Галіндез, на якому знаходиться українська антарктична станція "Академік Вернадський", накрила сильна завірюха з рекордною для цієї зимівлі швидкістю вітру – 33,2 м на секунду.

Про це йдеться у повідомленні на сторінці Національного антарктичного наукового центру у Facebook, передає Depo.ua.

"Ми вийшли чистити сніг, але згодом, за секунди, нас накрило, і ми не бачили одне одного на відстані 6-7 метрів. Просто здувало з ніг", – розповів Артем Ігнатенкo, який працює на станції кухарем у 26-ій Українській антарктичній експедиції.

Всю ніч очільник станції Богдан Гаврилюк по черзі з дизелістом Олександром Книжатком та механіком Олександром Милашевським розгрібали кучугури біля станції.

"Також було вимкнено певну апаратуру, підготовано до запуску запасний дизель-генератор та встановлено аварійне світло", - розповідають в НАНЦ.

Зараз висота снігового покриву становить 196 см, а температура –  -12 С◦, але вона відчувається як -38 С◦ через високу вологість повітря (86%). 

Зима в Антарктиді 2021 станція Академік Вернадський

Зима біля станції Академік Вернадський антарктида 2021

Зима на Антарктиді 2021 фото

Нагадаємо, раніше Національний антарктичний науковий центр Міністерства освіти та науки України оголосив про початок конкурсу у 27-му Українську антарктичну експедицію на 2022-2023 роки. Прийом анкет триватиме до 3 вересня. 

Для зимівлі на станції традиційно шукають науковців за напрямами: науки про життя, науки про Землю та фізичні науки, а також команду життєзабезпечення – кухар, лікар, дизеліст-електрик, системний механік, сисадмін. До кандидатів є як загальні вимоги, так і специфічні за посадою. Наприклад, кожен майбутній полярник чи полярниця повинні мати гарний стан здоров'я, бути комунікабельними та неконфліктними, знати іноземну мову, вміти працювати з комп'ютером тощо. 

Довідка: Станція "Академік Вернадський" – єдина українська антарктична станція, розташована на мисі Марина острова Галіндез. Вона працює постійно і є метеорологічною та геофізичною обсерваторією. Була заснована в 1947 році як британська станція "Фарадей", у лютому 1996 року Велика Британія передала її Україні. Тоді ж на станції було відкрито пункт поштового зв'язку, де діє спеціальний поштовий штемпель з перевідною датою "Українська антарктична станція "Академік Вернадський".

Читайте також: В Антарктиді фіксують рекордно великі скупчення пінгвінів: У чому причина

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme