США можуть обстріляти свою техніку, яка опинилася в руках талібів, – ЗМІ

Видання Reuters повідомило, що Білий дім не виключає можливості авіаударів по американській військовій техніці, яка опинилася під контролем талібів

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
США можуть обстріляти свою техніку, яка…
Фото: Getty Images

У США є побоювання, що бойовики будуть використовувати цю техніку для вбивства мирних жителів в Афганістані.

Також Вашингтон переймається, аби військова техніка не потрапила в руки Ісламської держави, Китаю або Росії, повідомляє Depo.ua із посиланням на Reuters.

Офіційні особи заявляють, що вся техніка, яка не була знищена, зараз належить "Талібану". Внаслідок цього Білий дім не виключає можливості завдати авіаударів по американських вертольотах.

У виданні вказують, що таліби контролюють понад дві тисячі бронетранспортерів, включаючи американські Хамві, і до 40 літаків, потенційно включаючи UH-60 Black Hawks, розвідувальні ударні вертольоти і військові дрони ScanEagle.

"Ми вже бачили бойовиків "Талібану", озброєних американською зброєю, яку вони захопили в афганських сил. Це становить значну загрозу для Сполучених Штатів і наших союзників", – сказав представник Майкла МакКоула, головного республіканця в Комітеті у закордонних справах Палати представників США.

Зазначається, що протягом 2002-2017 років США передали в Афганістан озброєння приблизно на 28 мільярдів доларів, зокрема, зброю, ракети, прилади нічного бачення і невеликі безпілотники для збору розвідувальної інформації.

Нагадаємо, радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван заявив, що Сполучені Штати Америки продовжать боротися із світовим тероризмом, не задіюючи в цьому Збройні сили. 

Довідка: 15 серпня бойовики радикального руху "Талібан" заявили, що взяли під контроль всі території Афганістану. Президент Афганістану Ашраф Гані подав у відставку після того, як бойовики взяли президентський палац в облогу, а згодом покинув країну. 

Жителі столиці Афганістану Кабула масово залишають захоплене "Талібаном" місто. Евакуюють із нього й іноземців та дипломатів різних країн.

Управління Афганістаном було передано раді, до якої увійшли глава Вищої ради по національному примиренню Абдулла Абдулла та екс-президент Карзай.

Згодом ця Рада передасть владу представникам радикального руху "Талібан".

Читайте також: Яку найсучаснішу американську зброю захопив "Талібан": Фоторепортаж

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme