США можуть забезпечити Україну компонентами "Залізного купола"

США можуть передати або продати Україні компоненти системи протиракетної оборони "Залізний купол"

Журналіст стрічки новин
США можуть забезпечити Україну компонент…
Фото: Facebook Петра Порошенка

У Конгресі включили відповідну поправку до законопроекту про оборону на 2022 рік. Її вніс конгресмен Скотт Франклін, і поправка здобула двопартійну підтримку в Конгресі США.

Згідно з нею, США мають продати або передати Україні нові системи протиповітряної та протиракетної оборони. Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на Politico.

Варто додати, версія законопроекту не визначає будь-яку конкретну систему озброєнь, яку слід передати Україні, однак, за словами співробітника Конгресу, дві армійські батареї "Залізний купол" є головними кандидатами.

Водночас зазначається, що ці системи, ймовірно, не будуть розгорнуті в найближчому майбутньому.

"Пропозиція посилить напруженість у відносинах з Москвою, яка з 2014 року веде проксі-війну на сході України і розцінює таку передачу недалеко від її кордону як провокацію", – пояснило видання.

За даними ЗМІ, у Вашингтоні та Конгресі почули слова міністра оборони України Андрія Тарана про те, що він хотів би витратити частину оборонних коштів на нові системи протиповітряної оборони, вказавши, що це може бути і "Залізний купол".

Пізніше в ОП уточнили, що у законопроекті Палати представників США вже міститься пропозиція щодо надання військової допомоги Україні в розмірі $275 млн, яка не включає передачу систем ППО.

Нагадаємо, минулого тижня очільник МЗС Дмитро Кулеба заявив, що Україні не потрібна американська система ПРО, оскільки йде робота над розробкою власної. За його словами, ця технологія може прийти не обов'язково зі Сполучених Штатів. Є й інші країни, які володіють нею, й Україна веде переговори про доступ до неї.

Довідка: Система "Залізний купол", створена ізраїльською оборонною компанією Rafael у партнерстві з Raytheon, наразі є одним з найефективніших засобів знищення ракет малої дальності. За даними військових, вона збила близько 90% ракет, випущених по Ізраїлю за останні кілька років.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme