США переводять співробітників Держдепу з України до Польщі, – ЗМІ

З міркувань безпеки США буцімто тимчасово переводять всіх співробітників Державного департаменту з України до Польщі

Журналіст відділу новин
США переводять співробітників Держдепу з…
Фото: Рixabay

 

Йдеться, зокрема, про евакуацію співробітників посольства США в Україні.

Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на три джерела, знайомі з питанням, передає Depo.ua.

Згідно з інформацією одного з джерел, офіційні особи президента Джо Байдена планують повернути персонал найближчими днями, якщо не буде вторгнення Росії.

Водночас представники Держдепартаменту та Ради національної безпеки США від коментарів щодо евакуації дипломатів з України відмовились.

Зазначимо, що ще 24 січня ​​Держдеп США оприлюднив заяву про наказ евакуюватися з України родичам своїх дипломатів та про дозвіл на виїзд частини своїх чинних співробітників. 

26 січня США закликали американців в Україні розглянути питання про негайний виїзд додому з огляду на непередбачувану ситуацію, та повторили цей заклик після прес-конференції президента України Володимира Зеленського, на якій він закликав "не нагнітати паніку" щодо війни з Росією, тому що це шкодить економіці України, та назвав помилкою евакуацію частини співробітників посольств.

У Міністерстві закордонних справ України рішення Держдепу США вивозити з Києва родини співробітників назвали передчасним та зауважили, що у безпековій ситуації фактично не сталося змін. 

8 лютого стало відомо, що посольство США у Києві розглядає плани на випадок можливого нападу Росії і розглядає можливість переїзду до Західної України.

Згодом Держдеп США офіційно оголосив про переїзд посольства до Львова. 

15 лютого президент США Джо Байден пояснив, чому евакуював американських дипломатів. За його словами, вторгнення РФ в Україну "досі може мати місце". Тому він і запропонував усім американцям в Україні залишити межі нашої держави.

Нагадаємо, 17 лютого стало відомо, що Росія вислала з країни заступника посла США. Про висилку Бартла Гормана стало відомо невдовзі після візиту посла США Джона Саллівана до МЗС Росії, який тривав 15 хвилин.

Відомо, що у Гормана була чинна віза. Він перебував на Росії менш ніж три роки.

Вже наступного дня Держдеп США відреагував на вигнання з Росії заступника посла й закликав Кремль "припинити безпідставну висилку американських дипломатів і співробітників та продуктивно працювати над відновленням місій". 

21 лютого президент Російської Федерації Володимир Путін офіційно визнав "Л-ДНР". Також Росія підписала з ватажками цих незаконних формувань так званий "договір про дружбу". Він передбачає спільну охорону "кордонів" так званих "ДНР" і "ЛНР".

Водночас Байден підписав указ про санкції щодо "Л-ДНР". Текст указу було оприлюднено на сайті Білого дому.

Читайте також: Путін визнав "Л-ДНР": Чи загрожує Україні військове вторгнення

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme