США вирішили стати активним учасником переговорів щодо Донбасу, – Єрмак

Керівник Офісу глави держави Андрій Єрмак запевнив, що телефонна розмова президента України Володимира Зеленського й президента США Джо Байдена була дуже продуктивною та своєчасною

Редактор стрічки новин
США вирішили стати активним учасником пе…
Фото: president.gov.ua

За словами Єрмака, під час розмови з Зеленським Байден поінформував, що США вирішили стати активним учасником мирного процесу з врегулювання ситуації на Донбасі.

Про це голова Офісу президента сказав у ефірі програми "Право на владу" на телеканалі "1+1", передає Depo.ua.

"Ми сьогодні можемо чітко говорити про те, що США прийняли для себе рішення бути активним учасником мирного процесу. Як це відбуватимуться – це залежатиме від багатьох обставин", – зазначив Єрмак.

За його словами, участь США може бути в рамках паралельного треку разом з "нормандським форматом".

"Безумовно нам треба це поважати, що наші партнери – Німеччина та Франція за ці 8 років багато зробили. Але США ухвалили чітке рішення – бути активним гравцем в цьому процесі. Вони дуже зацікавлені у тому, що в Україну прийшов мир", – додав Єрмак.

Єрмак також поінформував, що наступного тижня в Брюсселі має відбутися зустріч Зеленського з президентом Франції Макроном і новим канцлером Німеччини Шольцем.

"Ми продовжимо працювати над тим, щоб був проведений саміт лідерів держав – учасниць "нормандського формату". Але США ухвалили для себе чітке рішення бути активним гравцем у цьому процесі. Вони дуже зацікавлені в тому, щоб в Україні настав мир", – сказав він.

Крім того, як повідомив Єрмак, американський лідер підтвердив, що США нададуть Україні всю необхідну допомогу для того, щоб наша держава мала змогу будь-коли дати відсіч. Україна своєю чергою також робить усе, щоб бути готовою до можливої ескалації з боку Росії, зокрема зміцнює Збройні Сили.

Нагадаємо, вчора, 9 грудня відбулася телефонна розмова між президентами України та США Володимиром Зеленським та Джо Байденом. Як розповіли в Офісі президента України, у першу чергу Зеленський та Байден обговорили недавній онлайн-саміт президента США з Путіним. Щодо цього саміту, то Володимир Зеленський подякував Джо Байдену за підтримку суверенітету та територіальної цілісності України.

Також сторони обговорили подальші кроки у розв'язанні донбаського конфлікту. Зеленський наголосив, що ми маємо чіткі пропозиції щодо розблокування мирного процесу. Крім того, президенти обговорили російський газопровід "Північний потік-2".

У Білому домі США також оприлюднили офіційне повідомлення щодо розмови між американським та українським президентами Джо Байденом та Володимиром Зеленським. Там наголосили, що Байден чітко зазначив, що США та їхні союзники й партнери віддані принципу "жодних рішень або дискусій щодо України без України". 

Переговори Байдена з Путіним по відеозв'язку відбулися 7 грудня. У Білому домі заявили, що Байден наголосив – США та наші союзники нададуть відповідь сильними економічними та іншими заходами у разі військової ескалації проти України. Кремль згодом оприлюднив свою версію розмови.

Читайте також: "Перемога" чи змова проти України: Чим обернуться переговори Путіна з Байденом

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme