США висунули звинувачення чотирьом білорусам за примусову посадку літака Ryanair

Білоруські офіційні особи сфабрикували дані про загрозу, щоб змусити літак змінити маршрут

Редактор стрічки новин
США висунули звинувачення чотирьом білор…
Фото: telegraf.by

У США суд висунув звинувачення щодо чотирьох громадян Білорусі у зв'язку з примусовою посадкою літака авіакомпанії Ryanair у 2021 році.

Про це повідомляє Мін'юст США, передає Depo.ua.

"Білоруські офіційні особи сфабрикували дані про загрозу, щоб змусити літак змінити маршрут і замість Вільнюса приземлитися в Мінську. Метою перенаправлення літака до Мінська був арешт білоруського журналіста та політичного активіста", – пояснили у міністерстві.

Звинувачення у повітряному піратстві Мін'юст США звинуватив главу "Бєлаеронавігації" Леоніда Чуро, його заступника Олега Казючицу та двох співробітників спецслужб Білорусі. Усі четверо, як зазначається, зараз перебувають на білоруській території.

При цьому, в американському відомстві підкреслили, що білоруська сторона грубо порушила стандарти безпеки пасажирських польотів з метою "переслідування інакомислення та свободи слова" в країні.

Американські правоохоронці заявили, що вони налаштовані рішуче, щоби притягти до відповідальності "учасників шокуючої змови, яка мала на меті здійснення повітряного піратства". У Штатах підкреслили, що ці дії порушили не тільки міжнародні норми, але й кримінальне право США.

Нагадаємо, інцидент з авіарейсом 4978 компанії Ryanair стався в травні 2021 року. Тоді режим самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка у примусовому порядку добився посадки цивільного пасажирського літака, щоби затримати на його борту опозиційного журналіста Романа Протасевича та його супутницю Софію Сапегу. На борту літака перебували понад 100 пасажирів, у тому числі четверо громадян США.

Лідери європейської та світової демократії засудили екстрену посадку літака Ryanair у Мінську з подальшим затриманням Протасевича та ввели санкції проти режиму Лукашенка. 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme