США вперше запустили літаки-розвідники над Донбасом

Пара найкращих літаків-розвідників ВПС США пролетіла над східною Україною менш ніж за 40 миль (приблизно 60 км) від окупованої бойовиками території

Журналіст стрічки новин
США вперше запустили літаки-розвідники н…
Фото: Pixabay

Два розвідувальні літаки США E-8C та RC-135V з унікальними можливостями для збирання інформації 27 грудня здійснили політ неподалік від лінії розмежування на Донбасі.

Про це передає Depo.ua з посиланням на Forbes.

Це одна з перших таких місій, яку ВПС США відкрито здійснили в українському повітряному просторі.

Зазначимо, E-8C обладнаний потужним радаром, здатним відстежувати обʼєкти, що рухаються, впродовж деякого часу, що дає точне уявлення про пересування до 600 одиниць бойової техніки в радіусі понад 250 кілометрів. Тим часом Boeing RC-135V веде радіоелектронну розвідку, може перехоплювати переговори їхніх екіпажів.

Е-8 і RC-135, як правило, видимі тільки тоді, коли вони літають з увімкненими транспондерами, тобто вони з’являються на будь-якому з кількох веб-сайтів, що відстежують польоти. Проте ВПС США могли наказати екіпажам вимкнути свої транспондери для польоту над Донбасом.

"Місія була більше, ніж спроба стежити за російськими силами. Це була заява адміністрації Байдена до режиму Путіна", – вважає видання.

Нагадаємо, у грудня стало відомо, що американські військові вивчали сильні та слабкі сторони ППО України, з метою подальшого надання військової допомоги Києву на тлі загрози нападу Росії.

Додамо, що 10 січня в Женеві відбудуться переговори Росії зі США щодо так званих гарантій безпеки, які вимагає Кремль. Як відомо, Москва вимагає нерозширення від НАТО і не включення до його складу України.

 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme