Стало відомо, чи безпечні вакцини від Pfizer і Moderna для пацієнтів з алергією

Вчені заявили, що щеплення мРНК-вакциною від Pfizer-BioNTech (Comirnaty) або Moderna (Spikevax) безпечні для людей з історією гострої алергії

Журналіст стрічки новин
Стало відомо, чи безпечні вакцини від Pf…
Фото: Рixabay

Наукові проаналізували дані, які були зібрані системою VAERS при вакцинації медиків мережі клінік в Бостоні.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на журнал JAMA Network Open.

Виявилось, що деякі з медиків раніше мали напади важкої алергічної реакції на:

  • іншу вакцину;

  • ін'єкційний препарат;

  • інший алерген.

У дослідженні взяли участь люди, які отримали як мінімум одну дозу мРНК-вакцин. Було відстежено показники 52 998 осіб (середній вік 42 роки; 72% жінки), з них 474 особи (0,9%) повідомили про минулу алергію високого ризику. 97,6% отримали по дві дози мРНК-вакцин.

Вчені з'ясували, що наявність алергії високого ризику в анамнезі була пов'язано з дещо підвищеним ризиком алергічних реакцій після вакцинації, причому він був найвищим для кропив'янки (шкірний висип у алергіків з'являвся в 3,8 раза частіше, ніж у не алергіків) і набряку Квінке (в 4,36 раза).

Водночас напади гострої/важкої алергії (анафілаксії) відзначалися в цій групі щеплених вкрай рідко: всього у 0,3% медиків.

Нагадаємо, дещо раніше стало відомо, коли українцям почнуть видавати довідки про протипоказання до COVID-вакцинації. Відомо, що є загальні протипоказання до COVID-вакцинації, які зазначені в наказі Міністерства охорони здоров'я, а також протипоказання, що записані в інструкції виробника.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme