Стало відомо, коли запрацюють цифрові сертифікати

У Мінцифри заявили, що COVID-сертифікат у "Дії" скоро допоможе подорожувати у ЄС

Журналіст стрічки новин
Стало відомо, коли запрацюють цифрові се…
Фото: Facebook Олексія Вискуба

10 серпня Мінцифри отримало офіційний лист Європейської комісії, що українські електронні сертифікати пройшли тестування.

Найближчими тижнями має бути ухвалене відповідне рішення ЄК і європейських партнерів, що вони прийматимуть українські сертифікати про вакцинацію. Про це повідомив в інтерв'ю ТСН очільник відомства Михайло Федоров.

"Технічно ми вже повністю готові. Ми протестували те, що змогли, збільшили відсоток відображення, виправили помилки в реєстрі. Можу сказати, що ми одна з небагатьох країн не з ЄС, яка так швидко виконала це завдання і вже технічно інтегрувалася", – зауважив міністр.

За його словами, наразі Мінцифри чекає на підтвердження від Google, щоб вони опублікували застосунок "Дія" для ОС Android, оскільки в Apple Store він вже працює. Зазначається, що з Google вони узгоджують політику конфіденційності. Після цього за кілька тижнів додаток з'явиться і там.

Федоров додав, що наразі МЗС домовляється з низкою країн про визнання сертифікатів про вакцинацію.

"У нас дуже тісна комунікація з Ізраїлем. Маємо план у найближчі тижні вже використовувати електронні "ковідні" сертифікати для подорожей між нашими країнами. Це МЗС займається комунікацією з іншими країнами, але з технічної точки зору ми повністю готові", – уточнив він.

Міністр наголосив, що український електронний сертифікат буде ідентичний європейському, а тому його можна буде використовувати скрізь, де діє документ від ЄС.

"Ми аналізуємо різні країни і бачимо їхній досвід. Дуже часто впроваджуються інші технічні рішення, які не стосуються сертифікатів. Це інший застосунок, або інша система QR-кодів, яка фіксує де ви були тощо. Технічно ми готові, але все буде також залежати від внутрішніх правил кожної країни. Вони можуть змінюватися залежно від епідеміологічної ситуації", – підсумував Федоров.

Нагадаємо, дещо раніше стало відомо, коли українці зможуть подорожувати з COVID-сертифікатами. Це стане можливим лише після того, як ці документи визнають уряди інших країн.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme