Стало відомо, скільки громадян вважають українську мову рідною

Українська мова є рідною для 78% наших громадян

Журналіст відділу новин
Стало відомо, скільки громадян вважають…
Фото: Pixabay

Водночас російську мову рідною назвали 18% громадян України.

Про це свідчать результати опитування, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно  з соціологічною службою Центру Разумкова, передає Depo.ua.

"78% українців вважають своєю рідною мовою українську, а 18% – російську. На Заході та в центрі майже абсолютна більшість відзначає, що українська є їхньою рідною мовою. У південному регіоні 56% назвали рідною українську і 41% – російську. На Сході 59% рідною вважають українську і 34% – російську", – йдеться у дослідженні.

При цьому на півдні та в центрі України 47% тих, хто вважає українську рідною, вдома говорять здебільшого російскою мовою.

Яку мову українці вважають рідною, - опитування

Якою мовою українці спілкуються в побуті, - опитування

За словами експертів, цей розрив свідчить про те, що на Півдні та Сході сприйняття української як рідної часто є радше маркером ідентичності, однак фактичне використання мов інакше з огляду на історичні умови.

Цікаво й те, що на мову спілкування співрозмовника майже завжди переходять 14% українців. Ніколи не переходять або ж переходять залежно від ситуації по 41%.

Мова спілкування в Україні, - опитування

Щодо підтримки обов’язкового обслуговування клієнтів українською мовою, то 55% українців підтримують цю норму, 21% – не підтримують і 18% – байдуже.

Рівень підтримки обов’язкового обслуговування клієнтів українською мовою, - опитування

Уточнюється, що опитування було проведене з 29 липня по 4 серпня 2021 року в усіх регіонах України за винятком Автономної Республіки Крим та окупованих територій Донецької та Луганської областей.

В цілому було опитано 2019 респондентів/-ок віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Нагадаємо, дещо раніше у Кабміні пояснили, чому в Україні досі не оштрафували нікого за порушення мовного законодавства. Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь наголосив, зокрема, на проведенні "надзвичайно конструктивної роботи з людьми, які допустили помилку".

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme