Стало відомо, які шкідливі звички посилюють ризик зараження COVID-19 після вакцинації

Захворіти на коронавірус можна навіть після вакцинації від коронавірусу, однак є фактори, які суттєво збільшують цю ймовірність

Журналіст стрічки новин
Стало відомо, які шкідливі звички посилю…
Фото: Рixabay

Зокрема, це – шкідливі звички та наркозалежність, які послаблюють імунну систему.

Про це інформує Depo.ua із посиланням на Online library.

Науковці проаналізували медичні карти близько 580 тисяч американців, які отримали два щеплення від коронавірусу. У цій групі були 30 тисяч людей, які мали проблеми з залежністю від тютюну, алкоголю, психоактивних речовин і марихуани. До вакцинації вони не хворіли на коронавірус.

Так, з'ясувалося, що серед тих, хто не мав шкідливих звичок, рівень зараження після вакцинації склав 3,6%. А ось у групі залежних цей показник був удвічі вищим – в середньому 7%. Найбільше хворіли курці марихуани – 7,8%. 

"Це може вказувати на несприятливий вплив канабісу на імунну та легеневу функцію, що сприяє підвищеному ризику зараження", – повідомили автори дослідження.

Вчені наголошують, що наркотики, алкоголь та тютюн також підвищують ризик зараження коронавірусом й важчого його перебігу навіть після проходження повного курсу вакцинації.  Так, у лікарні потрапили 22,5% із зазначеної групи, в той час, як у пацієнтів без залежностей цей показник склав 1,6%. Смертність після "проривного" інфікування в цій групі пацієнтів склала 1,7% проти 0,5%.

У такий спосіб вчені дійшли висновку, що люди, які мають залежності, є вразливими до коронавірусу і його важкого перебігу навіть після повного курсу вакцинації.

Нагадаємо, раніше українцям пояснили, чи можна робити COVID-щеплення людям з аутоімунними захворюваннями.

Читайте також: Україна на карантині до 31 грудня: Що відбувається (ХРОНІКА)

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme