Статус біженця в Україні попросили 65 афганців: Подробиці евакуації з Кабула

За півтора тижня в Україну з Кабула прибули три евакуаційні рейси

Ірина Костенко
Шеф-редактор стрічки новин
Статус біженця в Україні попросили 65 аф…
Фото: Прес-служба ЗСУ

В цілому Україна евакуювала близько 250 осіб, із яких 50 – українці.

Про це повідомив спікер Державної прикордонної служби Андрій Демченко в ефірі програми "Сьогодні День" на каналі "Україна 24", передає Depo.ua.

Він уточнив, що перший рейс прибув в Україну 16 серпня. Ще два – вихідними днями 22 та 23 серпня.

"Всього на них перебувало близько 250 пасажирів. Серед них – громадяни України, яких наша держава евакуювала з Афганістану", – сказав Демченко.

За його словами, роботою з евакуації та організації цього процесу опікувалося Міністерство закордонних справ (МЗС) України та інші державні органи.

Співробітники Держприкордонслужби забезпечували безпосереднє оформлення осіб, які прибули, на державному кордоні, в аеропорту.

Демченко зазначив, що серед іноземних громадян, яких евакуювала Україна, переважали громадяни Афганістану.

"Якщо говорити про наших співвітчизників, то це – понад 50 громадян. Решта – іноземці", – додав він.

Речник Держприкордонслужби нагадав, що на першому рейсі були громадяни Таджикистану, Хорватії, Нідерландів, Білорусі, але найбільше серед іноземців – громадян Афганістану.

"Серед них частина – члени сімей наших співвітчизників, крім того, це журналісти, громадські діячі", – уточнив він.

Крім того, Демченко повідомив, що 65 громадян Афганістану звернулися по допомогу до України. Відомо, що Міграційна служба має розглянути їхні заяви про статус біженця.

"Ті, кому була потрібна допомога держави, на кордоні подавали заяви про надання їм статусу біженця. Таких 65 громадян Афганістану. Частина іноземців, прибувши в "Бориспіль", купувала квитки й відбувала в інші країни. Ті, кому потрібна подальша допомога України, будуть передані представникам Міграційної служби, яка розглядатиме надання статусу біженця", – розповів він.

Нагадаємо, дещо раніше на Росії заявили, що евакуюють з Афганістану громадян України.

Довідка: Влітку 2021 року війська НАТО і США почали остаточне виведення військ з Афганістану. Цим скористався радикальний рух "Талібан", який посилив наступ на країну.

15 серпня бойовики "Талібану" заявили, що взяли під контроль всі території Афганістану. Президент Афганістану Ашраф Гані подав у відставку після того, як бойовики взяли президентський палац в облогу, а згодом залишив країну. 

Представники "Талібану" оголосили, що іноземні громадяни повинні виїхати з Кабула. Ті ж, хто вирішить залишитися в місті, зобов'язані будуть реєструватися у представників нових органів влади.

19 серпня стало відомо, що "Талібан" офіційно відновив Ісламський Емірат Афганістан. Ця заява була зроблена в 102-гу річницю незалежності Афганістану від Британської імперії.

Читайте також: Хто такі таліби: Звідки взялися, що скоїли і як взяли Афганістан

Повернення додому: Хто евакуює українців з "гарячих точок" по всьому світу 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme