Стефанчук запевнив, що він має право підписувати закон про олігархів

Про подальшу долю законопроекту про деолігархізацію стане відомо після розгляду 12 постанов, які блокують підписання документа спікером парламенту

Редактор стрічки новин
Стефанчук запевнив, що він має право під…
Фото: Facebook Руслана Стефанчука

Завтра, 19 жовтня, Верховна Рада розгляне постанови щодо скасування голосування за законопроект №5599 про олігархів. Після цього стане зрозуміло, чи піде документ одразу на підпис президенту, чи необхідно буде допрацювати деякі неузгодженості у тексті.

Про це сказав голова Верховної Ради Руслан Стефанчук під час брифінгу, передає Depo.ua.

"Завтра після завершення питання про обрання першого заступника голови Верховної Ради, перейдемо до питання зняття блокуючих постанов щодо антиолігархічного законопроекту. Їх 12. І після того, як ми їх розглянемо, комітет буде готувати ці законопроекти на підпис.

Після того, як я побачу текст, буде прийнято рішення, як бути далі. Він (законопроект, – ред.) може бути або підписаний і направлений  президенту, або, якщо там будуть віднайдені якісь суперечності, регламент дає можливість цей законопроект доопрацювати в стінах Верховної Ради – проголосувати цю неузгодженість. Повністю закон переголосовувати не потрібно. І після цього закон направляється на підпис президенту", – пояснив Стефанчук.

При цьому голова парламенту запевнив, що законодавство не забороняє йому підписати законопроект про деолігархізацію після завершення всіх процедур щодо його ухвалення у парламенту.

"Щодо часто тиражованої інформації, що законопроект може підписувати лише голова, при якому ухвалювався законопроект. Мені видається, що ця інформація не відповідає дійсності. Жодна стаття регламенту, Конституції України не передбачає саме такого порядку, і це абсолютно логічно. Тому що голова Верховної Ради – це просто посада, яка має мати тяглість", – пояснив Стефанчук.

Також, як додав спікер, за результатами проведеної перевірки з'ясувалося, що наразі у Верховній Раді є ухвалені законопроекти, які не були підписані його попередником.

"Більше скажу, це проблема більш комплексна. Ми провели аналіз. У Верховній Раді України є законопроекти, які були ухвалені, але не підписані головою. Це абсолютно неприпустима річ. Тому що воля однієї посадової особи не може перекреслювати волю 226 народних депутатів, які рівні у правах у цій залі. Тому мені видається, що після того, як ми пройдемо всі ці процедури, і закон буде відповідати тій якості яка проголосована, він буде підписаний і направлений президенту України", – зазначив Стефанчук.

Нагадаємо, 1 липня Верховна Рада підтримала за основу законопроект №5599 про олігархів. Згідно з ним, визначати, хто є олігархом – буде РНБО, головою якого є президент.

До другого читання комітет Ради з питань національної безпеки та оборони сформулював 13 комплексних поправок до законопроекту №5599 про олігархів.

23 вересня Верховна Рада ухвалила законопроект про олігархів у другому читанні та в цілому.

Закон підтримали 279 депутатів – фракція "Слуга народу" (229 голосів), група "Довіра" (15), "За Майбутнє" (18) та фракція "Голос" (11). У "Голосі" закон підтримала група, що протистоїть лідеру партії Кірі Рудик та голові фракції Ярославу Железняку.

Читайте також: Разумков чи Стефанчук: Хто має підписати закон про олігархів і чому це важливо

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme