Столтенберг не довіряє пропозиції Росії щодо ракетного мораторію

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг заявив, що пропозиція Росії щодо запровадження мораторію на розташування ракет середньої та меншої дальності не заслуговує довіри

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Столтенберг не довіряє пропозиції Росії…
Фото: Jens Stoltenberg / Twitter

За його словами, Росія раніше порушила аналогічний договір про розміщення ракет, тому нинішня пропозиція викликає сумніви в Альянсу.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на брифінг Столтенберга.

"Багато років у нас діяла заборона на всі ракети середньої дальності, заборона стосувалась також розміщення ракет середньої дальності в Європі. Це відбувалось відповідно до угоди Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності, погодженої 1987 року, яку Росія порушила", – нагадав він.

Генеральний секретар РНБО зауважив, що відтепер Росія має знищити свої ракети SSC-8, відповідно до угоди ДРСМД. НАТО, зі свого боку, не має наміру порушувати договір й розміщувати свою ядерну зброю в Європі.

"Ми продовжуємо залишатись у готовності вести діалог з Росією", – додав він.

Зауважимо, дещо раніше стало відомо, що на Росії заявили про неприпустимість розміщення ракет середньої та меншої дальності на території Європи. За словами заступника міністра закордонних справ Росії Сергія Рябкова, Кремль хоче обговорити з НАТО неприпустимість таких дій.

Нагадаємо, 1 грудня президент Росії Володимир Путін запропонував розпочати переговори із Заходом про гарантії нерозширення НАТО на схід. Російська влада напряму заявляє, що не хоче, аби Україна та Грузія вступили до НАТО. Йдеться про вимогу дезавуювати рішення Бухарестського саміту НАТО 2008 року про вступ цих країн до Альянсу.

Своєю чергою генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг нагадав про рішення союзників щодо членства України в НАТО. Він заявив, що рішення щодо членства України в НАТО залишається актуальним. І Альянс буде надалі підтримувати Україну на цьому шляху. 

Також генсек НАТО нагадав, що у Росії немає права вето на включення до складу Альянсу нових країн-членів.

Довідка: Меморандум про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, відомий як Будапештський меморандум, був підписаний 5 грудня 1994 року. Згідно з документом, США, Росія і Велика Британія зобов'язалися в обмін на відмову України від ядерної зброї поважати її незалежність, суверенітет та чинні кордони.

Читайте також: Результати саміту НАТО: Як альянс допоможе Україні

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme