Столтенберг провів перемовини із Зеленським та Блінкеном щодо Росії

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг провів телефонні розмови з президентом України Володимиром Зеленським та держсекретарем США Ентоні Блінкеном щодо вторгнення Росії

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Столтенберг провів перемовини із Зеленсь…
Фото: Прес-служба НАТО

Зокрема, глава Альянсу запевнив Зеленського у політичній та практичній підтримці на тлі російської агресії.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на допис Столтенберга у Twitter.

"Поговорив з президентом України Володимиром Зеленським з приводу нарощування Росією військової присутності в Україні та навколо неї. НАТО продовжить політичну і практичну підтримку нашого високо цінованого партнера. Ми закликаємо Росію до деескалації і продовження діалогу для пошуку мирного рішення", – йдеться у повідомленні.

Столтенберг провів перемовини із Зеленським та Блінкеном щодо Росії

Своєю чергою у прес-службі Білого дому повідомили, що Блінкен та Столтенберг обговорили продовження координації відповіді НАТО на російську загрозу для України.

"Секретар Блінкен підтвердив прихильність Сполучених Штатів тісній співпраці та консультаціям із союзниками та партнерами. Він підкреслив готовність США накласти швидкі та серйозні витрати на Росію, якщо вона буде продовжувати військову агресію проти України", – повідомили у Білому домі.

Зауважимо, напередодні Столтенберг надіслав главі МЗС РФ Сергію Лаврову листа із закликом провести нові переговори.

Нагадаємо, президент Росії Володимир Путін вважає, що від США та НАТО необхідно домагатися юридично закріплених "гарантій безпеки". Путін зауважив, що ситуація у світі стає "все більш турбулентною та напруженою".

Довідка: у грудні минулого року на тлі стягування озброєння та військових до українських кордонів Кремль висунув Заходу вимогу гарантувати, що Україна та низка інших європейських держав не будуть членами НАТО.

Москва також заявила, що вимагає виведення військ НАТО із країн, що долучились до Альянсу після 1997 року, зокрема з Болгарії та Румунії. У Кремлі такі вимоги назвали "гарантіями безпеки". 

Водночас у НАТО відхиляють можливість Росії диктувати, кого брати чи не брати до Альянсу і де розміщувати війська, але кажуть, що готові на компроміси в питаннях контролю над озброєнням та масштабів військових навчань у Європі.

26 січня генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг передав Росії письмову відповідь щодо "гарантій безпеки". 

Дещо згодом постійна представниця США при ООН Лінда Томас-Грінфілд заявила, що Росія погрожувала почати військові дії у випадку невиконання її вимог щодо "гарантій безпеки". Вона додала, що США не хочуть збройного конфлікту, але налаштовані діяти рішуче.

2 лютого іспанське видання El Pais оприлюднило документ, який є відповіддю США та НАТО та так звані "гарантії безпеки", запропоновані Росією. У своїй відповіді США заявили про готовність почати діалог із РФ з питань контролю за озброєннями у сфері ракет середньої та меншої дальності, а також обговорити з РФ взаємні зобов'язання щодо обмеження розгортання наступальних ракетних систем і сил в Україні.

Повідомлялося також, що Євросоюз готує свою відповідь Росії щодо "гарантій безпеки". За словами президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн, Брюссель передасть відповідь на "гарантії безпеки" Росії від імені усіх країн-учасниць ЄС.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme