Стрілянина, натовп біля аеропорту та хіджаби: Що відбувається у Кабулі після захоплення талібами

Стало відомо, якою є ситуація у столиці Афганістану – Кабулі, після захоплення міста бойовиками терористичного угрупування "Талібан"

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Стрілянина, натовп біля аеропорту та хід…
Фото: Pixabay

Від самого ранку 16 серпня люди біжать в бік аеропорту у сподіванні покинути країну, періодично лунають постріли. Жінки почали носити хіджаб, а чоловіки переодягнулися в одяг, подібний до того, який носять бойовики.

Про це журналістка Ліза Карімі розповіла в ефірі Настоящее время, передає Depo.ua.

"Після восьмої ранку тут стільки народу всюди. І що найжахливіше – не можна розрізнити, це таліби або це прості жителі Афганістану. Так що велика зміна зараз відбулася", – йдеться у повідомленні.

За її словами, у порівнянні зі вчорашніми настроями, коли в очах людей читався переляк, зараз люди виходять на вулиці та спостерігають за діями бойовиків.

"Зараз біля мого будинку всюди знаходяться таліби. Так що, звичайно ж, мені страшно", – каже журналістка.

Карімі зауважує, що протягом ночі не могла спати, оскільки не відчувала себе у безпеці.

"Ті люди, які вчора вже ходили в аеропорт, це ті люди, з яких хтось не отримав паспорт, хтось не отримав візу, а хтось навіть отримав візу, але не може полетіти – це все ті люди. Але це не означає, що вони чекали, що таліби не прийдуть. Звичайно, у всіх був страх. Але те, що взяли столицю, – це був шок для всіх, включаючи мене", – зазначила вона

Журналістка додала, що вчора, 15 серпня, таліби відправили повідомлення про те, що не застосовуватимуть зброю проти мирного населення. Втім, стрілянина почалася вже за півгодини.

"Але 30 хвилин тому в аеропорту хтось застосував зброю. Іноземні війська відчули, що таліби застосували зброю проти них, і з обох сторін почалася стрілянина. І, судячи з ситуації, багато хто навіть загинули", – додала Карімі.

Нагадаємо, дещо раніше стало відомо, що бойовики радикального ісламістського руху "Талібан" почали відбирати зброю в населення.

Довідка: 15 серпня бойовики радикального руху "Талібан" заявили, що взяли під контроль всі території Афганістану. Президент Афганістану Ашраф Гані подав у відставку після того, як бойовики взяли президентський палац в облогу.

Мешканці столиці Афганістану Кабула масово залишають захоплене "Талібаном" місто. Евакуюють із нього й іноземців та дипломатів різних країн.

Згідно з даними телеканалу Al Arabiya, представники "Талібану" оголосили, що іноземні громадяни повинні виїхати з Кабула. Ті ж, хто вирішить залишитися в місті, зобов'язані будуть реєструватися у представників нових органів влади.

Відомо також, що президент Афганістану Ашраф Гані Ахмадзай залишив країну. Він прямує літаком до Таджикистану, звідки вирушить у третю країну.

Водночас представники "Талібану" вже мирно увійшли до Кабулу, в тому числі і в президентський палац. 

Управління Афганістаном, за інформацією низки Telegram-каналів, було передано раді, до якої увійшли глава Вищої ради по національному примиренню Абдулла Абдулла та екс-президент Карзай.

Згодом ця Рада передасть владу представникам радикального руху "Талібан".

Повідомлялося також, що у Кабулі з 21:00 вводиться комендантська година.

Крім того, бойовики "Талібану" звільнили тисячі в'язнів із в'язниць Кабула та Баграма, де перебували члени цього угруповання, а також бойовики інших ісламістських угруповань.

Пізно ввечері 15 серпня президент Афганістану визнав перемогу "Талібану" і пояснив своє рішення залишити країну.

ЗМІ писали також, що "Талібан" може оголосити Афганістан ісламським еміратом.

Читайте також: Що відбувається в зайнятому талібами Кабулі: Фоторепортаж

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme