Суд оголосив вирок "слузі" Трухіну: призначив штраф і зобов'язав перерахувати 6 млн гривень на ЗСУ

Вищий антикорупційний суд 22 лютого визнав народного депутата Олександра Трухіна винним у спробі підкупу патрульних поліцейських. Йому призначили 68 тисяч гривень штрафу, за умовами угоди про визнання провини він має перерахувати на ЗСУ ще понад 6 мільйонів гривень. Також політик втратить мандат

Журналіст відділу новин
Суд оголосив вирок "слузі" Трухіну: приз…
Олександр Трухін

Про це повідомляє Спеціалізована антикорупційна прокуратура, передає Depo.ua.

Рішення суду оголосили після того, як Трухін ініціював угоду з прокурором САП про визнання винуватості. Згідно з нею, суд визнав політика винним у спробі підкупу патрульних поліцейських за "150 тисяч" без зазначення грошової одиниці. Він пропонував гроші в обмін на безперешкодне залишення місця ДТП.

Суд призначив Трухіну максимальний штраф, передбачений санкцією статті — 68 тисяч гривень. Таке покарання йому дали з огляду на те, що депутат вчинив нетяжкий злочин, своїми діями не заподіяв збитків державі, повністю визнав свою провину та щиро кається.

Угода з прокурором передбачає, що внесену Трухіним заставу розміром 49 620 гривень перерахують на потреби Збройних сил України. Також протягом 30 днів депутат має перерахувати 6 мільйонів гривень у Фонд United24 на "Армію дронів".

Також САП нагадує, що Конституція достроково позбавляє народного депутата повноважень, якщо набуває чинності обвинувальний вирок щодо нього. Рішення суду ще можна оскаржити в апеляції протягом 30 днів.

Нагадаємо, 23 серпня 2021 року на Бориспільській трасі поблизу Києва сталася ДТП за участі депутата від "Слуги Народу" Олександра Трухіна. Унаслідок аварії травм зазнали шестеро людей (зокрема двоє дітей), а також голова комітету арбітрів федерації футболу України Лучано Лучі та його помічник Роман Лишень.

Ця аварія могла не набути значного резонансу, якби не спроба її приховати: 30 серпня стало відомо, що приблизно 30 українських медіа видалили повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду за участі Трухіна (ймовірно, за гроші). Видання "Центр новин" із посиланням на очевидців повідомляло, що саме Трухін був за кермом Audi, яка в’їхала в автомобіль Ford. А за словами свідків, Трухін нібито мав ознаки алкогольного сп'яніння. А втім, офіційного підтвердження цьому не було.

У "Слузі Народу" розповідали: в особистій розмові Трухін переконував, що не був за кермом.

1 лютого видання "Українська правда" опублікувало записи з камер поліцейських, що прибули на місце ДТП, де фігурує Трухін. На записах видно, як депутат переконував поліцію, що не він був за кермом, пропонував "тихенько піти" з місця ДТП та "віддячити" правоохоронцям. Трухін зокрема просив принести з автівки спортивну сумку, у якій "є 150 тисяч". Він також заявив, що поговорить з тодішнім очільником МВС Денисом Монастирським.

Після оприлюднення цього відео Трухіна виключили з партії "Слуга Народу". Тодішня генпрокурорка Ірина Венедіктова доручила НАБУ відкрити кримінальну справу щодо політика за статтею про надання депутатом хабаря правоохоронцю. Водночас у Держбюро розслідувань заявляли, що перед аварією за кермом був не Трухін, а певна "людина в червоному одязі".

Так, у вересні 2022-го Трухіну повідомили про підозру у спробі підкупу поліцейських. Сам Трухін заявив, що добровільно з'явився на вручення підозри, а також пообіцяв співпрацювати зі слідством і брати участь у всіх слідчих діях. Він також попросив голову фракції "Слуга Народу" Давида Арахамію призупинити його членство у фракції на період розслідування.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme