Суд відмовив норвезькому терористу Брейвіку в достроковому звільненні

Окружний суд Телемарка відмовив норвежцю Андресу Брейвіку, засудженому до 21 року ув'язнення за вбивство 77 осіб у 2011 році, в умовно-достроковому звільненні

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Суд відмовив норвезькому терористу Брейв…
Фото: Pixabay

У суді зазначили, що терорист не змінився та залишив імідж й ідеологію 2011 року.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на NRK.

Згідно з рішенням суду, Брейвік зберіг ідеологічний світогляд 2011 року, попри часті зміни думок та непослідовність у заявах. Окрім цього, терорист позбавлений співчуття до своїх жертв. Зокрема, на словах він висловив співчуття сім'ям своїх жертв, проте намагався виправдати масові розстріли тим, що більшість загиблих нібито були не дітьми, а чиновниками.

"Суд дійшов висновку, що ризик застосування насильства з боку ув'язненого залишається реальним і таким же, як і при винесенні вироку про взяття під варту в серпні 2012 року", – йдеться у повідомленні.

Зауважимо, на початку судового слухання у справі про дострокове звільнення Брейвіка, терорист увійшов до зали суду з аркушами на яких англійською мовою надруковано "Припиніть свій геноцид проти наших білих націй" та привітався із суддею нацистським жестом.

Нагадаємо, у червні 2017 року Брейвік скаржився, що його у в'язниці занадто ізолювали.

Того ж місяця стало відомо, що Брейвік офіційно змінив ім'я на Фьотольф Хансен.

11 січня 2017 року повідомлялося, що утримання Брейвіка у тюрмі коштує Норвегії півмільйона євро на рік.

27 серпня 2021 року Брейвік подав прохання про дострокове звільнення. Окрім цього повідомлялося, що норвежець має намір почати новий судовий процес проти держави, вважаючи, що його права утискають. 

Довідка: Брейвік відбуває покарання у вигляді 21 року позбавлення волі за масове вбивство. 22 липня 2011 року в Урядовому кварталі Осло пролунав вибух. За повідомленнями поліції, закладена в автомобіль Volkswagen радіокерована бомба масою близько 500 кілограмів була виготовлена ​​з сільськогосподарських добрив на основі аміачної селітри і дизельного палива.

Семеро загинули від вибуху на місці, ще один помер в лікарні від отриманих травм, 209 осіб отримали поранення, з них 15 тяжкі. Поліція оточила місце події і закликала всіх покинути центр міста.

Через півтори години після вибуху Брейвік на легковому автомобілі досяг поромної переправи біля острова Утойя. В цей час на острові проходив традиційний молодіжний літній табір правлячої Робочої партії, в якому брали участь 655 людей у віці 14-25 років. Зібравши навколо себе кілька десятків молодих соціал-демократів, він відкрив по ним прицільний вогонь. Було вбито 67 осіб.

Стрілянина, яка тривала близько 73 хвилин, викликала паніку, і багато людей в спробі врятуватися кидалися в воду. Двоє молодих людей потонули. Різні поранення отримали близько 110 людей.

Через дві хвилини після прибуття поліції на острів терорист здався. При цьому його першими словами після затримання були "Я закінчив". Брейвік розстріляв людей, як він сам заявляв, "в знак протесту проти політики мультикультуралізму і мусульманського вторгнення в Європу". У серпні 2012 року він був засуджений до 21 року запобіжного затримання, що є максимальним покаранням у Норвегії.  

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme