"Талібан" дозволить всім охочим виїхати з Афганістану за певних умов

Уряд талібів назвав умови для дозволу всім охочим покинути територію Афганістану

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
"Талібан" дозволить всім охочим виїхати…
Фото: Getty Images

Зокрема, вони просять допомоги у Європейського Союзу щодо підтримки роботи аеропортів. Саме за такої умови таліби дозволять людям виїхати з Афганістану та не будуть перешкоджати.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на прес-службу Єврокомісії.

Зазначається, що представники ЄС провели перемовини з "Талібаном" 27-28 листопада. При цьому, проведення перемовин не означає визнання Євросоюзом уряду талібів, а лише скероване на допомогу афганському народові.

Уточнюється, що бойовики радикального руху наголосили на своїй прихильності до взаємодії та полегшенні всім охочим виїхати з Афганістану. Саме для цього таліби звернулися до ЄС з проханням про допомогу в роботі аеропорту.

Водночас таліби знову пообіцяли забезпечити рівний доступ до освіти дівчаток та жінок. Втім, це вже не перші обіцянки, якими уряд "Талібану" відверто нехтує.

Нагадаємо, 9 вересня в Кабулі були відновлені евакуаційні процеси – з аеропорту вилетів перший рейс після відновлення роботи летовища. 

Евакуацію з Афганістану проводили багато країн. Україна також направила туди низку літаків, аби забрати не тільки українців, але й громадян інших країн. Пізніше українські військові розповіли про деталі спецоперації із вивезення співгромадян, назвавши територію, окуповану "Талібаном", зомбілендом.

Найчисельнішу евакуацію провела авіація США. Лише за один рейс військово-транспортного літака з Афганістану вивезли, за даними ЗМІ, близько 640 біженців, не рахуючи дітей.

Після того, як американські військові залишили територію Афганістану, евакуація на деякий час припинилася. Таліби навіть блокували чартерні рейси. 

Згодом евакуаційні процеси знову були дозволені.

16 вересня один з українських евакуаційних рейсів зі столиці Афганістану був зірваний. Причиною стало те, що на борт літака намагалися пройти люди із підробленими документами (посвідками на постійне проживання в Україні). Контролери помітили підробку, зокрема, за однаковими номерами посвідчень, і заборонили людям сідати на борт українського літака.

23 вересня до України прибув літак з Афганістану з 96 людьми на борту.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme