Українська розвідка готує черговий евакуаційний рейс з Афганістану

Головне управління розвідки Міністерства оборони України готує черговий рейс для евакуації громадян з Афганістану

Журналіст відділу новин
Українська розвідка готує черговий еваку…
Фото: Прес-служба ЗСУ

В Афганістані все ще є люди, які прагнуть звідти евакуюватися.

Про це повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час брифінгу, передає Depo.ua.

За його словами, безпосередньої загрози їхньому життю наразі немає.

"Ми з ними на зв'язку", – додав Кулеба.

Він нагадав, що останню евакуацію здійснювало головне управління розвідки Міністерства оборони, а Міністерство закордонних справ допомагало, чим могло.

"Важка була евакуація. З урахуванням ситуації на місці, необхідності досягнення домовленостей з новою афганською владою… Щоб літак міг приземлитися, щоб люди могли потрапити на літак і літак міг вилетіти", – розповів Кулеба.

Насамкінець він уточнив, що наступний евакуаційний рейс теж проведе українська розвідка.

Нагадаємо, 9 вересня в Кабулі були відновлені евакуаційні процеси – з аеропорту вилетів перший рейс після відновлення роботи летовища. 

Евакуацію з Афганістану проводили багато країн. Україна також направила туди низку літаків, аби забрати не тільки українців, але й громадян інших країн. Пізніше українські військові розповіли про деталі спецоперації із вивезення співгромадян, назвавши територію, окуповану "Талібаном", зомбілендом.

Найчисельнішу евакуацію провела авіація США. Лише за один рейс військово-транспортного літака з Афганістану вивезли, за даними ЗМІ, близько 640 біженців, не рахуючи дітей.

Після того, як американські військові залишили територію Афганістану, евакуація на деякий час припинилася. Таліби навіть блокували чартерні рейси. 

Згодом евакуаційні процеси знову були дозволені.

16 вересня один з українських евакуаційних рейсів зі столиці Афганістану був зірваний. Причиною стало те, що на борт літака намагалися пройти люди із підробленими документами (посвідками на постійне проживання в Україні). Контролери помітили підробку, зокрема, за однаковими номерами посвідчень, і заборонили людям сідати на борт українського літака.

23 вересня до України прибув літак з Афганістану з 96 людьми на борту.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme