Територіальна оборона – це не добровольчі дружини, а кадрові військові ЗСУ, – Резніков

Міністр оборони України Олексій Резніков розвіяв низку міфів стосовно територіальної оборони в Україні
 

Журналіст відділу новин
Територіальна оборона – це не добровольч…
Фото: ЗСУ

Територіальна оборона – це не об'єднання народних дружин, чи якісь інші добровольчі формування. Основою системи територіальної оборони в Україні є Сили територіальної оборони ЗСУ.

Про це Олексій Резніков заявив на засіданні уряду 26 січня, інформує Depo.ua.

"Іноді помилково в суспільстві сприймається, що територіальна оборона – це певні об'єднання народних дружин, чи якісь інші добровольчі формування. Це не так. Основою системи територіальної оборони є Сили територіальної оборони Збройних сил України. Це окремий рід військ у складі ЗСУ, який так само, як десантники чи Сили спеціальних операцій, підпорядковані головнокомандувачу Збройних сил України", – пояснив Резніков.

Міністр нагадав, що до складу Сил територіальної оборони входять:

  • Командування;
  • Чотири регіональних управління: Схід, Захід, Південь, Північ;
  • 25 бригад – по одній в кожній області та місті Києві;
  • близько 150 батальйонів – по одному на кожен район.

"На даний момент усі ці структури вже створені та розгортаються", – запевнив він.

Міністр оборони наголосив, що Сили територіальної оборони складаються з кількох компонентів:

1. Штат мирного часу – чисельність 10 тисяч осіб – це професійні військові, які несуть службу в Силах територіальної оборони ЗСУ. Вони формують організаційно-управлінське ядро батальйонів і бригад.

2. Штат особливого періоду – сумарно складає 130 тисяч осіб – це цивільні громадяни, які пройдуть відбір і укладуть контракт на службу в резерві Сил територіальної оборони, де вони перебуватимуть під командуванням військових. Держава закріпить за ними, відповідно, штатну зброю і буде проводити навчання та злагодження.

3. Добровольчі формування територіальних громад. Вони можуть бути створені виключно у випадку, якщо таку ініціативу проявить командування Сил територіальної оборони а потім головнокомандуючий ЗСУ ухвалить відповідне рішення – якщо буде вважатися, що того потенціалу, який вже створений, буде недостатньо. Такі добровольчі формування територіальних громад можуть створюватись у маленьких населених пунктах, селищах (але не у великих містах) для виконання допоміжних функцій, а саме: охорона, спостереження тощо. Тобто, вони охоронятимуть дамби, тунелі тощо, щоб забезпечити просування ЗСУ у разі такої необхідності в особливий період. Відповідно, вони також будуть діяти згідно тільки завдань відповідних військових керівників Сил територіальної оборони.

"Сьогодні відбувається розгортання штатів мирного часу. В усіх прикордонних регіонах бригади вже набули понад 70% спроможностей, що дає можливість виконувати усі завдання. До кінця лютого 2022 року підрозділи ТрО будуть укомплектовані не менш ніж на 70% по всій території України. Паралельно вже розпочато укладання контрактів з резервістами за штатом особливого періоду. Після формування резерву постане питання про формування добровольчих формувань, яке буде окремо визначатися виходячи з плану застосування", – повідомив Резніков.

Нагадаємо, з 1 січня в Україні почав діяти закон "Про національний спротив", який дозволяє у разі потреби залучити до захисту держави територіальну оборону.

Крім того, Кабінет міністрів затвердив порядок організації та здійснення загальновійськової підготовки громадян України до національного спротиву.

З 15 січня Сили територіальної оборони в прикордонних областях почали отримувати зброю. До лютого зброю мають отримати військовослужбовці Сил територіальної оборони по всій Україні.

Відомо також, що особисту мисливську зброю можуть використовувати всі члени тероборони, водночас виготовлення, придбання, зберігання та облік як зброї, так і набоїв до неї, здійснюються згідно з вимогами чинного законодавства.

Нещодавно в Міноборони розповіли також, як відбуватиметься розгортання Сил тероборони. Йдеться про три основних етапи.

Читайте також: Територіальна оборона в Україні: Куди йти і що робити тим, хто хоче приєднатися

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme