Ткаченко написав заяву про звільнення й пояснив причини такого рішення

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко подав до Верховної Ради заяву про звільнення із займаної посади

Михайло Хомченко

Ткаченко подякував своїм сподвижникам у регіонах, команді в міністерстві, керівникам ЦОВВ і відомств, а також колегам з фракції "Слуга народу" і президенту. Крім того, він побажав успіхів та витримки наступному очільнику МКІП.

Про це він написав у своєму Telegram, передає Depo.ua.

Ткаченко розповів про причини такого рішення.

"Рішення Кабміну щодо Держкіно ухвалювалось без погодженням з МКІПом. Забрати Держкіно у Міністерства культури та інформполітики і передати його в управління Кабміну – нелогічно. Це як забрати у компанії транспортний відділ і передати його в управління раді директорів. Такі стиль та підходи щодо управління процесами мене дивують – не мій концепт та цінності", – наголосив він.

За словами урядовця, замість продовження втілення європейської концепції реформи про передачу службам і відповідним агентствам операційних функцій, на чому він наполягав з лютого поточного року, ухвалюється рішення, з яким він погодитись не може.

"І воно непоодиноке. Наприклад, згідно управлінської реформи, на початку року урядом було ухвалене рішення про створення Держслужби та Держінспекції з охорони культурної спадщини. Після цього через кілька місяців міністерство отримало листа від прем’єра щодо відкликання нашого подання на створення цих інституцій. Наповнення операційним функціоналом Держмистецтв також блокувалось", – розповів Ткаченко.

Він зауважив, що ЗМІ нині пишуть, буцімто що передача Держкіно стала для нього останньою краплею.

"Тоді нагадаю про передостанню – не менш болючу. Бюджет на культуру-2022. І характер обговорення і фінальна сума для мене неприйнятні", – наголосив міністр.

Ткаченко оцінив власну роботу на посаді.

"Власна оцінка – за час роботи в МКІПі встиг зробити десь 50% із запланованого. І насправді, деякими речами можна пишатися", – написав Ткаченко.

Також посадовець розповів про досягнення міністерства під його керівництвом:

  • Без жодної копійки запустили програму #МандруйУкраїною, повернувши традицію подорожей нашою країною.

  • Навіть в умовах дуже обмеженого фінансування запрацювала програма "Велика Реставрація" й наразі 57 об’єктів культурної спадщини державної та комунальної форми власності отримали субвенцію з держбюджету на відновлення та реставрацію. 

  • Попри пандемічні обмеження вдалося зупинити секвестр бюджету на культуру, втримати закриті на карантин сектори на плаву завдяки пакету підтримки та грантам через УКФ та УІК в 2020 році, а також збільшити на 35% бюджетне фінансування культури та креативних індустрій (з 0,2% до 0,27% ВВП відповідно в 2020 та 2021 роках). 

  • На національному рівні питання боротьби з дезінформацією перетворено в конкретні дії – розроблено стратегію інформаційної безпеки, запущено Програму медіаграмотності "Фільтр", функціонує Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, проводяться активні кампанії з підвищення медіаграмотності населення. 

  • Вперше в бюджеті з’явилася субвенція на створення/модернізацію центрів культурних послуг, пілотний проект в семи областях вже генерує необхідний контент для масштабування. 

  • Розробка державної цільової програми по підтримці народних художніх промислів, зміни до закону про бібліотеку та бібліотечну справу, стратегія промоції читання, запрацювала Рада з розвитку креативних індустрій та багато іншого.

"Втім, звіт у Раді не за горами. Сьогодні відправив свою заяву голові ВР Руслану Стефанчуку", – наголосив Ткаченко.

Він зауважив, що ці півтора року були дійсно шаленими.

"Хоч й емоційно складними, але дуже надихаючими. Особливо поїздки Україною та знайомство з людьми, що щиро вболівають за українську культуру. Я безмежно вдячний своїм сподвижникам у регіонах, команді в міністерстві та керівникам ЦОВВ і відомств. А також колегам з фракції "Слуга народу". За довіру дякую президенту", – написав Ткаченко.

Він додав, що, пропрацювавши 1,5 роки в міністерстві і порівнюючи це з понад 30-річним досвідом роботи саме в індустрії, має право на оцінку ситуації.

"Робота в уряді все ж за відсутності командної роботи та наявності бюрократичних процедур – не є такою ефективно, порівняно з роботою в індустріях. Але для сфери державного управління – важлива сталість, послідовність, а не шарахання зі сторони в сторону, прийняття рішень без обговорень та розуміння цілей, забивання цвяхів мікроскопами. Наступному очільнику МКІП бажаю витримки та внутрішньої сили. І завжди буду готовий дати пораду", – підсумував Ткаченко.

Ткаченко оприлюднив також фотокопію відповідної заяви.

Нагадаємо, 10 листопада ЗМІ дізналися, що Ткаченко може піти у відставку через відібране у нього Держкіно. Джерела повідомляли, що це відділення було для Ткаченка "останньою краплею", оскільки він був налаштований проти такого рішення.

Читайте також: "Нічого, переживуть": Чому міністрам Шмигаля не дають звітувати перед народом

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини на Depo.ua