UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Токаєв схвалив відставку уряду Казахстану та виконав ще одну вимогу на тлі протестів

Президент Республіки Казахстан Касим-Жомарт Токаєв прийняв відставку уряду країни на тлі масових протестів через ціну на газ

Журналіст стрічки новин
Токаєв схвалив відставку уряду Казахстан…
Фото: Офіційний сайт президента Казахстану

Водночас замість деяких високопосадовців Казахстану на інші ключові пости були призначені люди, які працювали в адміністрації президента.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на указ, опублікований на сайті глави держави у середу, 5 січня.

Зазначимо, що обов'язки прем'єр-міністра тимчасово виконуватиме Аліхан Смаїлов, перший заступник очільника уряду. Інші високопосадовці "продовжать виконання своїх обов'язків до затвердження нового складу уряду".

Варто додати, що на посаду державного секретаря Токаєв призначив помічника президента Ерлана Каріна, який замінить Кримбека Кушербаєва. А Мурат Нуртлеу, який був заступником очільника адміністрації президента, стане першим заступником голови Комітету національної безпеки Республіки Казахстан.

Як пише Zakon.kz, очільник Алмати Бакитжан Сагінтаєв заявив, що ситуацію в місті взято під контроль влади.

"Тривають затримання провокаторів та екстремістів. Виявляються призвідники. Акімат працює над нормалізацією всіх сфер життєдіяльності міста", – зауважив він.

Варто додати, що Токаєв виконав ще одну вимогу протестувальників. Він оголосив про запровадження державного регулювання цін на скраплений газ, бензин та дизель терміном на 180 календарних днів,  а також соціально значущих продовольчих товарів.

Крім того, очільник Казахстану доручив розглянути необхідність запровадження мораторію на підвищення комунальних тарифів для населення терміном 180 днів і питання субсидування орендної плати за вторинним житлом для соціально вразливих верств населення.

Серед рішень оголосили:

  • початок розробки закону "Про банкрутство фізичних осіб";

  • створення громадського фонду "Народу Казахстану" для розв'язання проблем охорони здоров'я та дітей, який фінансуватиметься коштом приватних та державних джерел.

Нагадаємо, протести, які почалися ще 2 січня, перетворилися на масовий мітинг. За цей час декілька разів траплялися сутички між мітингарями та правоохоронцями. Окрім вимог знизити вартість газу, люди вимагали відставки уряду та усунення від політики екс-президента Нурсултана Назарбаєва.

Згодом Токаєв запровадив надзвичайний стан в Алмати та Мангістауській області з 5 по 19 січня.

Довідка: Надзвичайний стан – виняткова ситуація, коли під загрозою перебуває "життя нації". Надзвичайний стан повинен бути офіційно проголошений державою. Небезпеку "життя нації" можуть надавати іноземна військова окупація, соціальні заворушення, такі як бунти або інші види внутрішніх розбіжностей, що серйозно загрожують правопорядку в країні.

Міри, які держава може почати по скороченню деяких своїх зобов'язань відповідно до Міжнародного пакту про цивільні і політичні права, повинні відповідати трьом умовам:

  1. Вони повинні бути "заходом, зумовленим крайньою необхідністю ситуації".

  2. Вони не повинні "суперечити іншим зобов'язанням держави міжнародному праву".

  3. Вони не повинні викликати дискримінацію винятково за ознаками раси, кольору шкіри, статі, мови, релігії або соціального походження.

Додамо, що в Алмати на період надзвичайного стану вводиться комендантська година з 23:00 до 07:00. Комендантом призначено начальника поліції Таймерденова. Також обмежено виїзд та в'їзд до Алмати.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme