"Треба піднімати матеріали справи": Екс-заступник генпрокурора заявив, що є довідка про ознаки вбивства Чорновола

Колишній заступник генерального прокурора Сергій Горбатюк повідомив, що у матеріалах справи про смерть В'ячеслава Чорновола цілком можуть знайтися моменти, які дадуть підстави для подальшого розслідування причин загибелі політика

Журналіст відділу новин
"Треба піднімати матеріали справи": Екс-…
Фото: Zbruc.eu

На думку Горбатюка, ставити крапку у справі Чорновола зарано.

Про це він заявив у коментарі "Радіо Свобода", передає Depo.ua.

"Голомша мав би добитися розслідування, коли був на посаді заступника генпрокурора. Є питання: наскільки, дійсно, це відповідає істині. Є довідка про ознаки вбивства Чорновола. Я її колись знайшов у кабінеті заступника генпрокурора, де працював", – наголосив Горбатюк.

За його словами, тепер потрібно піднімати матеріали справи.

"Бо, наприклад, судмедексперт не писав, що безпосередньо від кастету (помер Чорновіл, – ред.). Він міг бачити якісь ознаки травмування, нехарактерні для тієї травми, що дозволяло би висувати таку версію. Гадаю, що на пустому місці Голомша цього би не казав. Але якщо він сказав "А", то має сказати і "Б", тобто пояснити, на чому ґрунтуються такі заяви", – додав Горбатюк.

Він зауважив, що якби матеріали справи відповідали такій заяві, то могло би бути і подальше розслідування.

"Остаточні відповіді не отримані, і треба розслідувати. Тут усі нюанси важливі", – підсумував Горбатюк.

Нагадаємо, раніше колишній генпрокурор Святослав Піскун повідомляв, що смерть Чорновола не розслідували спеціально.

Згодом колишній заступник генерального прокурора України Микола Голомша розповів, нібито смерть Чорновола не була простою ДТП. За його словами, смерть Чорновола настала буцімто внаслідок спланованого вбивства – чотирьох ударів кастету.

На такі заяви відреагували в Офісі генерального прокурора. Там наголосили, що взялися перевіряти інформацію про завдання Чорноволу смертельних ударів кастетом. Крім того, в ОГП підтвердили, що розслідування кримінального провадження за фактом дорожньо-транспортної пригоди, в якій нібито загинув Чорновіл, триває.

Довідка: В'ячеслав Чорновіл – український політичний діяч, дисидент і журналіст. З 1995 року – член української делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ). Очільник Народного Руху України (НРУ).

Його не стало 25 березня 1999 року внаслідок нібито автокатастрофи на трасі "Бориспіль – Золотоноша".

У 2000 році Чорновіл був удостоєний звання Герой України посмертно.

Відомо, що представники НРУ від самого початку називали загибель свого лідера політичним вбивством.

У ніч на 2 червня 2011 року Генеральна прокуратура ексгумувала тіло Чорновола, після чого справу направили на дорозслідування.

У вересні 2013 року екс-депутат Григорій Омельченко підтвердив у суді факт існування касети з інформацією про планування співробітниками Міністерства внутрішніх справ (МВС) вбивства Чорновола.

21 січня 2014 року Бориспільській міжрайонний суд закрив справу про загибель Чорновола, оскільки термін покарання у справі про аварію становить 10 років і вже минув. Тоді не йшлося про те, що це може бути вбивство на замовлення, або ж політичне вбивство.

Водночас у квітні 2014 року розслідування знову поновили.

31 січня 2017 року у провадженні призначили комплексні судово-медичну, медико-криміналістичну та автотехнічну експертизи.

У березні 2021 року заступник директора департаменту МВС комунікацій зі ЗМІ Ярослав Тракало повідомив, що комплексна комісійна судово-медична, транспортно-трасологічна та автотехнічна експертиза, яка тривала впродовж майже кількох років, дійшла висновку, що Чорновіл був смертельно травмований у результаті ДТП.

Підтверджень інших версій загибелі Чорновола наразі буцімто немає.

Водночас повідомлялося, що справа досі не була закрита.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme