Третя доза вакцини від COVID-19: Як отримати сертифікат про щеплення та скільки він діятиме 

Третя, бустерна, доза вакцини від коронавірусу, стала доступна всім охочим українцям та буде автоматично продовжувати термін дії "зеленого" сертифікату про вакцинацію

Олександра Мандровська
Журналіст відділу новин
Третя доза вакцини від COVID-19: Як отри…
Фото: Рixabay

Зауважимо, що раніше право на третю дозу препарату проти коронавірусу мали тільки медпрацівники та люди старші 60 років. Зробити щеплення доступним для всіх категорій населення у МОЗ вирішили у зв'язку із поширенням у світі смертоносного штаму "Омікрон".

Depo.ua розповідає, яким чином внести запис про бустерну дозу у свою медичну документацію та як третє щеплення впливає на термін дії COVID-сертифікату.

Отже, третя доза щеплення автоматично подовжуватиме термін дії "зеленого" сертифікату про повний курс вакцинації. Документ у такому разі буде чинний упродовж 270 днів. 

COVID-сертифікат про щеплення бустерною дозою вакцини стане доступним для українців лише наприкінці січня. До цього часу можна пред'являти на вимогу уповноважених осіб та правоохоронців "зелений" сертифікат про повну вакцинацію.

Новий цифровий документ про вакцинацію можна буде отримати, надіславши запит на порталі чи у застосунку "Дія" не раніше останніх чисел січня, і вже після самого щеплення.

До слова, такий документ буде чинним у разі подорожей до країн Європейського Союзу.

Зазначимо, що пройти ревакцинацію можна тільки через шість місяців після отримання другої дози вакцини від коронавірусу. 

Нагадаємо, 4 січня в Україні дозволили бустерну дозу вакцини проти COVID-19 для людей віком від 60 років через 6 місяців після другої. 

Міністерство охорони здоров'я оголосило про початок бустерного щеплення медичних працівників наприкінці грудня минулого року. У МОЗ заявили, що бустерну дозу отримають усі медики щонайменше через шість місяців з дати отримання другої планової дози. 

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко розповів, у чому різниця між додатковим щепленням та бустерною дозою. За його словами, бустерна доза робиться, щоб посилити ефективність на організм вакцини, яка з часом слабне.Тоді як додаткова вакцинація (ревакцинація) проводиться з іншою метою. 

Читайте також: Україна на карантині до 31 березня: Що відбувається (ХРОНІКА)

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme