Три з дванадцяти: Співбесіду на посаду голови БЕБ пройшли екс-нардеп, прокурор й очільник ДФС

За результатами понад семигодинної співбесіди із 12 кандидатів на посаду голови Бюро економічної безпеки (БЕБ) до наступного етапу конкурсу пройшли троє – Василь Горбаль, Атілла Ковчі та Вадим Мельник

Ірина Костенко
Шеф-редактор стрічки новин
Три з дванадцяти: Співбесіду на посаду г…
Фото: Рixabay

Кожен із них під час голосування набрав по сім балів.

Про це йшлося в межах засідання Конкурсної комісії з відбору кандидатів на посаду голови БЕБ, передає Depo.ua.

Зазначимо, що кожен член комісії міг підтримати до п'яти кандидатів. При цьому один голос зараховувався як один бал.

Відомо, що членів комісії закликали оцінювати кандидатів за критеріями:

  • доброчесності;

  • етики;

  • компетентності.

Перед голосуванням комісія провела співбесіду з усіма 12 кандидатами. Вона тривала понад сім годин.

Що відомо про переможців цього етапу конкурсу на посаду голови БЕБ

Василь Горбаль – відомий політик, який за різних часів був народним депутатом, членом ради Національного банку України, а за каденції президента-втікача Віктора Януковича очолював Львівську обласну державну адміністрацію. 

За нової влади Горбаль вже намагався вбудуватись у систему і кандидував на посаду очільника Держаудитслужби. Після тієї безуспішної спроби він нині намагається вибороти посаду у БЕБ.

Атілла Ковчі – прокурор з Офісу генерального прокурора України.

Вадим Мельник – нинішній очільник Державної фіскальної служби. Оскільки ДФС із запуском Бюро економічної безпеки припиняє існування, для Мельника посада у БЕБ є критично важливою, щоб "зберегтися" у владі.

Нині його прихильники розгорнули досить широку інформаційну кампанію, спрямовану на утвердження податківця у статусі директора БЕБ.

Навіщо потрібен БЕБ і як визначають директора

Бюро економічної безпеки (БЕБ) було створене в Україні в якості нового правоохоронного органу, який об'єднує повноваження з боротьби з економічними злочинами. Нині ці компетенції розпорошені по кількох структурах (відповідні підрозділи є і в МВС, і в СБУ). Проте основна сфера призначення перейде до бюро від фіскальної служби, яка контролює сплату податків.

Окрім податкових справ, детективи БЕБ розкриватимуть та розслідуватимуть справи щодо нечесної конкуренції, шахрайства, монопольних прибутків, кіберзлочинності, подвійної бухгалтерії, дотримання споживчих норм і стандартів.

Отже, увага БЕБ охоплюватиме фактично всі сфери господарювання та власності.

Закон про БЕБ був ухвалений у січні поточного року, а сама структура має розпочати роботу вже у вересні.

До того часу має бути відібраний на конкурсі і затверджений урядом директор Бюро та почне формуватись структура організації.

Призначення директора має відбутись рішенням уряду, проте у відборі достойної кандидатури беруть участь представники і Верховної Ради, і Кабінету міністрів, і Ради національної безпеки та оборони.

Кожна з цих інституцій визначила і направила до конкурсної комісії по три своїх представника. Головує у комісії Тимофій Милованов – колишній міністр економіки в уряді Олексія Гончарука. 

Нагадаємо, дещо раніше стало відомо, кого допустять до співбесід на посаду голови БЕБ.

Повідомлялося також, що колишній секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Данилюк спробує через суд зупинити конкурс на посаду голови БЕБ.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme