"Трошки закомплексована": Кулеба пояснив, чому РФ так прагне вести переговори тільки зі США

Відмовляючись від переговорів у "нормандському форматі", Росія демонструє прояви "зовнішньополітичного комплексу"

Редактор стрічки новин
"Трошки закомплексована": Кулеба пояснив…
Фото: МЗС

Глава МЗС України Дмитро Кулеба вважає, що Росія демонстративно показує – Євросоюз та НАТО для неї "ніхто", і що вона вестиме переговори лише з Вашингтоном.

Про це він заявив у інтерв'ю "РБК-Україна", передає Depo.ua.

За словами міністра, про зміну "нормандського формату" зараз не йдеться. Є трек американо-російський, двосторонній. Але щойно на цьому треку виникають питання, які, на думку Сполучених Штатів, неможливо обговорювати чи вирішувати без їхніх союзників, зокрема України, вони консультуються з ними.

"Справа в тому, що Росія трошки закомплексована, і тому вона вимагає, щоб з нею говорили тільки Сполучені Штати. РФ показує: Європейський союз для них ніхто, НАТО – ніхто, їхній рівень розмови – Сполучені Штати. Насправді це прояв зовнішньополітичного комплексу. Бо як і у людей, у держав теж є комплекси", – сказав Кулеба.

Водночас, за словами міністра, американці розуміють, що будь-яка їхня спроба вирішити щось, що стосується Європи – в широкому сенсі, включно з Україною – без самої Європи просто зруйнує трансатлантичну єдність, і позиції США на континенті.

"Тому "човникова дипломатія" є, але Росія не досягне того, що вона прагне – ексклюзивного діалогу зі США. Цей діалог завжди буде інклюзивним і включатиме інших європейських партнерів Америки та Україну", – переконаний очільник МЗС.

Кулеба наголосив, що МЗС постійно працює над організацією саміту у "нормандському форматі".

"Нам в принципі не важливо, яка кількість учасників буде, нам головне, щоб президент Путін сидів за столом. У нього є така риса, що коли він вже сідає за стіл, то намагається встати з-за нього з домовленістю, і тоді можна шукати рішення. І досвід паризького саміту 2019 року про це говорить", – сказав міністр. 

Нагадаємо, раніше стало відомо, що Росія і США проведуть переговори щодо та званих гарантій безпеки Москви 10 січня. Зокрема переговори будуть присвячені і питанню щодо ситуації навколо України та контролю над озброєннями. 

 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme