"Це слабка позиція": Зеленський відреагував на схвалення ЄС граничної ціни на російську нафту

Президент України Володимир Зеленський розкритикував встановлення граничної ціни на російську нафту в 60 доларів за барель. За його словами, така ціна "цілком комфортна для бюджету держави-терориста"

Журналіст відділу новин
"Це слабка позиція": Зеленський відреагу…
Володимир Зеленський

Про це він заявив у своєму вечірньому відеозверненні 3 грудня, передає Depo.ua.

"росія вже завдала колосальних збитків усім країнам світу свідомою дестабілізацією енергоринку. А світ ніяк не може наважитися на її справжнє енергетичне роззброєння. Це слабка позиція", — зазначив він.

За його словами, у майбутньому все одно доведеться застосовувати сильніші інструменти, проте час буде втрачений.

Зеленський додав, що за нинішніх обмежень на нафту російський бюджет отримає на рік близько 100 мільярдів доларів.

"Ці гроші підуть не тільки на війну й подальше спонсорування росією інших терористичних режимів та організацій. Ці гроші підуть і на подальшу дестабілізацію якраз тих країн, які намагаються зараз уникнути серйозних рішень", — пояснив Зеленський.

Нагадаємо, 3 грудня Рада Європейського Союзу ухвалила рішення про встановлення граничної ціни на нафту та нафтопродукти, які походять або експортуються з росії, на рівні 60 доларів за барель.

Це рішення почне застосовуватися вже з 5 грудня 2022 року. Очікується, що воно обмежить стрибки цін, спричинені надзвичайними ринковими умовами, та різко зменшить надходження нафти від росії.

А втім, рівень у 60 доларів за барель не буде незмінним. Його періодично переглядатимуть для адаптації до ринкової ситуації. Тож ЄС встановлює перехідний період у 90 днів після кожної зміни обмеження ціни, щоб його узгоджено застосовували всі оператори.

Водночас Україна, Польща та країни Балтії пропонували встановити обмеження на рівні 30 доларів за барель.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme