Ціна за гектар, рейдерство і бунти: Директор УІМ окреслив перспективи ринку землі

Головна проблема відкриття ринку землі – не скупка іноземцями, а велика маса нових некомпетентних власників

Журналіст відділу новин
Ціна за гектар, рейдерство і бунти: Дире…
Фото: Facebook Вадима Денисенка

Про це написав виконавчий директор Українського інституту майбутнього (УІМ) та політолог Вадим Денисенко у своєму Facebook, передає Depo.ua.

Він нагадав, що вчора, 1 липня, в Україні стартував ринок землі.

"Ніяких масових протестів не сталося і, якщо не буде якихось катаклізмів (бєспрєдєлу на місцях) їх не буде і найближчим часом. В той же час є кілька важливих тенденцій, які будуть визначальними для перших місяців", – зауважив Денисенко.

Він також припустив, скільки буде продано землі в перший рік.

На думку експерта, в перший рік буде продано приблизно 500-800 тис. га, серед яких – велика частка державних земель.

"Причина – з однієї сторони неготовність людей продавати землю, з іншої – проста розкачка ринку", – пояснив він.

Денисенко уточнив інформацію і про ціну за гектар землі, а також кількість грошей, яка може бути на руках людей.

"Зараз ціни, як такої немає. Економічна ціна зараз складає до тисячі доларів за га, але очікування людей – до 2 тисяч доларів за гектар. Тому середня ціна буде вписуватися між цими цифрами", – написав він.

Головним покупцем, згідно з інформацією Денисенка, є, з однієї сторони, фермер.

"Частково крупний латифундист (є 5-6 гравців, які зараз спробують наростити свої банки на 20-100 тисяч га), але є велика засторога, що у нас з‘явиться багато "непрофільних" власників, яким потрібно десь "припаркувати" гроші", – уточнив директор УІМ.

Він додав, що це – колишні і чинні чиновники та силовики, які вже мають нерухомість і шукають, куди їм витратити гроші.

"Головна проблема цього непрофільного інвестора – нерозуміння агропроцесів і бажання урвати зараз і по-максимуму. Це може призвести до "перекосів" із підняттям цін на аренду, чи, ще гірше, до спроб самим зайнятися агробізнесом без мінімального уявлення про ці процеси", – наголосив Денисенко.

Ще один тип покупця, за його словами, – банки (не обов‘язково з іноземним корінням).

"Це – суто спекулятивний капітал, який, судячи з усього, частково буде кришуватися державою. Між іншим, в СБУ, наскільки мені відомо, немає новоствореного спеціального департаменту, який би займався цим питанням, на жаль", – зауважив Денисенко.

Також він окреслив другу проблему: "у нас можуть остаточно закріпитися (подекуди з‘явитися) феодальні вотчини надвеликих розмірів".

Денисенко зазначив, що держава в цілому не готова до цього, а подекуди буде навіть кришувати ці процеси.

Крім того, експерт розповів, чи готові силовики до рейдерства.

"Рейдерство у нас, зазвичай, починається саме в липні, коли поля засіяні, але урожай ще не зібрано. Існує велика вірогідність невеликого сплеску рейдерства саме зараз. Чи готові силовики цьому протистояти? Вірогідність нижче середнього. Хоча хотілось би вірити в протилежне. Є ще один аспект: "узаконене" чи "напівузаконене" відбирання земель на тих місцях де є розвідані поклади тих чи інших ресурсів. Поки ми не розуміємо наскільки ця історія буде масовою чи точкою, але до цього вже готуються деякі ФПГ", – повідомив Денисенко.

Насамкінець він висловив думку, чи можна очікувати бунти в найближчий рік.

"Після обрання Лозинського головою ОТГ, в селянські бунти не дуже віриться. Можливі сплески громадської активності, але тільки там, де нові "покупці" будуть іти аж надто нахабно. Але, судячи з усього, в Офісі президента готуються показово гасити такі історії, якщо вони "неузгоджені". Інше питання, чи готові до розкрутки цих питань політичні партії, які виступали проти ринку землі. Поки якихось штабів по реагуванню не розгорнув ніхто. Але, очевидно, з‘явиться, низка "заробітчан-робінгудів", які спробують і заробити на цих процесах і спробувати пролізти в велику політику", – підсумував Денисенко.

Нагадаємо, більшість українців не підтримують відкриття ринку землі.

Читайте також: Ринок землі відкрито: Хто і як зможе купувати ділянки

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme