У Байдена назвали очікування від візиту Зеленського

Білий дім розраховує на те, що візит президента України Володимира Зеленського до США дозволить активізувати стратегічне партнерство
 

Журналіст відділу новин
У Байдена назвали очікування від візиту…
Фото: Facebook Петра Порошенка

За підсумками візиту Зеленського до США, Вашингтону готується виділити Україні допомогу і заявити про підтримку українських реформ.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на заяву Білого дому.

Насамперед зазначається, що одним з головних результатів візиту Володимира Зеленського та зустрічі з президентом США Джо Байденом буде закріплення підвищеного статусу стратегічного партнерства і відновлення роботи Комісії зі стратегічного партнерства, яка не збиралася три роки.

Очікується, що цієї осені пройде зустріч держсекретаря США Ентоні Блінкена з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою, на якій буде затверджена нова хартія між країнами. У ній будуть викладені параметри того, як Київ і Вашингтон будуть співпрацювати в ХХІ столітті.

Також Джо Байден має оголосити про виділення нового пакету військової допомоги Україні на суму 60 млн доларів, а Пентагон підпише рамкову стратегію оборони, яка посилить співпрацю з низки питань – безпека на Чорному морі, обмін розвідданими і підтримка Києва перед обличчям агресії Москви.

"Це буде засновано на структурі стратегічної оборони, яка була написана в 2016 році, і ми будемо її переглядати і оживляти, а також вирішувати нові проблеми", – йдеться в заяві Білого дому.

Крім того, Байден і Зеленський обговорять реформи у сфері державного управління. Вашингтон переконаний, що Україна може і має провести додаткові реформи для зміцнення демократії. Відзначається, що український президент представив план трансформаційних реформ України, який буде обговорюватися з Байденом.

Ще одним з підсумків візиту Зеленського стане виділення понад 463 млн доларів допомоги на розвиток України.

Також Байден і Зеленський оголосять про нові ініціативи щодо зміцнення енергетичної безпеки України, в тому числі про запуск стратегічного діалогу з енергетики та клімату. Метою цього діалогу є залучення інвестицій в енергетичну безпеку України, а також усунення наслідків початку експлуатації "Північного потоку-2".

Зазначається, що американська сторона розраховує поглибити економічне партнерство з Україною. Сторони підпишуть меморандум про взаєморозуміння з комерційного співробітництва, а Експортно-імпортний банк США і Міністерство економіки України підпишуть меморандум про взаєморозуміння з сумою підтримки в розмірі 3 млрд доларів.

У Білому домі наголошують, що Вашингтон має намір продовжити надання допомоги Україні, включаючи підтримку зберігання холодового ланцюга і виділення додаткових 12,8 млн доларів.

Також США має намір продовжити підтримку українців, які страждають від війни на Донбасі. Очікується, що цього року американський уряд надасть додатково 45 млн доларів, щоб вирішити деякі пов'язані з цим проблеми.

Нагадаємо, 30 серпня офіційна делегація України на чолі з президентом Володимиром Зеленським вилетіла у Вашингтон.

31 серпня стало відомо, що США, крім обіцяної Україні військової допомоги у розмірі 60 мільйонів доларів, здійснять постачання протитанкових ракет Javelin.

1 вересня оголосили, що Експортно-імпортний банк США надасть Україні допомогу в розмірі 3 млрд доларів після підписання меморандуму про взаєморозуміння.

Читайте також: Перший день візиту Зеленського до Вашингтона: Які угоди уклали Україна та США

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme